Jogtalanul szed tagdíjat az agrárkamara

SZP, 2017. április 23., 19:22
Az adóhivatallal hajtatja be az agrárkamara a tagdíjat a magyar kis- és középvállalkozásoktól, holott sokszor nem is folytatnak a kamara alá tartozó tevékenységet. A jobbikos Magyar Zoltán pénzbehajtást emleget, Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter pedig úgy gondolja, nem rá tartozik az ügy.

Több élelmiszerkereskedő is felszólítást kapott az elmúlt hónapokban, hogy az elmaradt agrárkamarai tagdíjat fizesse be, ellenkező esetben inkasszózzák a számlájukat vagy végrehajtást kezdeményeznek ellenük.

A jobbikos Magyar Zoltán szerint számos kis- és közepes vállalkozástól törvénytelenül követeli a tagdíjat az agrárkamara. A politikus ezzel kapcsolatban azt mondta: „Az adott TEÁOR-szám benne van a vállalkozásnak a működési lehetőségei között, de csak elvi lehetőségként, hiszen nem végzik ezt a tevékenységet. A kamara ezt nem vizsgálja, hanem egész egyszerűen minden ilyen érintettet a NAV-hoz továbbít mint tartozót, amely aztán kiküldte ezeket a leveleket.” A képviselő szerint egyébként senki nem lenne felháborodva egy tisztességes méretű kamarai tagdíjon, ha valódi, érdemi szolgáltatást nyújtana mellé a kamara, de az inkább politikai kifizetőhelynek látszik.

A kamarai tagságot 2010-ben, már a Fidesz-kormány idején tették kötelezővé, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara pedig még tavaly novemberben döntötte el, hogy behajtja az elmaradt díjakat. Számításuk szerint a tagok ötöde, vagyis mintegy 82 ezren három-négy évnyi tagsági díjjal adósok. Ez a kamara állítása szerint összesen egyévnyi tagdíjbevételt, azaz négymilliárd forintot tesz ki.

Az agráriumért felelős Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter úgy gondolja, rá nem tartozik az ügy.

– Miért a NAV-val szeretnék behajtatni az agrárkamarai tagságot?
– Ne haragudjon, így menet közben nem nyilatkozom. Egyébként is adókérdésről van szó.
– De küldtek ki levelet olyan kis- és közepes vállalkozásoknak, amelyek gyakran nem is folytatnak agrárkamarai tevékenységet, mégis a NAV-val szeretnék az agrárkamarai tagságot behajtatni.
– Ön gyaníthatja, hogy én a földművelésügyi miniszter vagyok, nem az agrárkamarának az elnöke, sőt nem is a NAV-nak az elnöke. Ezekkel a kérdésekkel forduljon nyugodtan hozzájuk.

Megkerestük a kamarai tagok érdek képviseletét is, de egyelőre nem akartak nyilatkozni. Annyit mondtak, tárgyalnak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával.

hirdetés
Legfrissebb
Legolvasottabb
hirdetés