2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Mélyponton a magyar gazdaság versenyképessége

2016. szeptember 28., szerda 20:26, frissítve: csütörtök 09:23

Történelmi mélyponton van a magyar gazdaság versenyképessége – állapította meg éves jelentésében a genfi székhelyű Világgazdasági Fórum szerdán publikált éves jelentése. A vizsgált 138 országból Magyarország 6 helyet rontva a 69. helyen áll, és az EU 28 tagállama közül is mindössze Horvátországot, Ciprust és Görögországot előzi meg. A jelentés szerint a magyar gazdaság egyik legfőbb baja a korrupció, s alacsony az oktatás színvonala is. A kormány szerint a felmérés szubjektív adatokon alapul, így nem vehető komolyan.

A jövő évi vizes világbajnokság teljes költségvetése egyes becslések szerint a 90 milliárd forintot is meghaladja. A fő helyszín, a Dagály Úszóaréna kivitelezését az Orbán Viktor barátjához, Garancsi Istvánhoz köthető Market Építő Zrt. végzi. A Világgazdasági Fórum jelentése szerint a magyar versenyképesség legnagyobb problémája, hogy a kormányzati döntések nem átláthatók, bizonyos kivételezett vállalkozások jelentős előnyt élveznek, emellett igen erősen jelen van a korrupció.

Ugyanerre a megállapításra jutott az EY nemzetközi könyvvizsgáló cég szintén szerdán publikált felmérése. „Mi már hosszú évek óta – ez a hatodik közös kutatásunk – mérjük a korrupció jelenlétét a magyar piacon. Sajnos nem változik, igazából romlik a helyzet. Azt látjuk, hogy a válaszadók 54 százaléka találkozott már valamilyen konkrét korrupciós helyzettel” – mondta Bíró Ferenc, az EY partnere.

A Világgazdasági Fórum felmérését mindössze 52 cég megkérdezése alapján készítették, ami a szakértő szerint nagyon kevés. Ezzel együtt a magyar gazdaság versenyképességét a gyenge oktatási rendszer is rontja. „Innovációban, humántőkébe való beruházásban, oktatási színvonalban nem vagyunk eléggé erősek. Itt megemlítem, hogy például a felsőoktatási rendszer minősége tekintetében a 114. helyen vagyunk, tehát ez is nagyon gyenge helyezés” – fejtette ki Csath Magdolna közgazdász.

A jelentés szerint kedvezően hat a versenyképességre a mérsékelt államháztartási hiány, az alacsony infláció, illetve az államadósság lassú csökkentése. „A jó munkaerő megtalálása jelent egyre nagyobb gondot az itt működő cégek számára. Reményeim szerint ezen is tudunk segíteni, a meglévő munkanélküli- réteget átképzésekkel, tanfolyamokkal, a szakképzési rendszer átalakításával, oktatással fogjuk segíteni abban, hogy megfelelő munkaerővé válva el tudjon helyezkedni a munkaerőpiacon” – fogalmazott Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. A tárcavezető ezt egy csengeri cipőgyár avatásán mondta. A minisztérium szerint a magyar gazdaság versenyképességének valódi fokmérői a jelentésben is pozitívumként említett javuló makrogazdasági mutatók.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!