2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:35

Járulékokat csökkent a kormány, kérdés, hogy melyeket

2016. augusztus 16., kedd 18:49

Találgatnak a szakértők, hogy mely járulékokat csökkenti majd a kabinet. A nemzetgazdasági miniszter már megígérte a mérséklést, de részleteket nem közölt. A Hír TV által megkérdezett szakember szerint a munkát terhelő tb-járulékok csökkentésével lehetne a legnagyobb eredményeket elérni.

„A tb-járulékot a mostani 29 százalékról le tudjuk vinni 19 százalékra, a reményeink és számításaink szerint a gazdaság ettől növekedésnek indul, és újabb munkahelyek jönne létre” – mondta tíz évvel ezelőtt Orbán Viktor.

A Fidesz már a 2006-os országgyűlési választás előtt belengette a járulékok csökkentését. A választási vereség miatt végül nem valósultak meg a tervek. Tíz évvel később a nemzetgazdasági miniszter ásta elő a régi ötletet, ám részleteket egyelőre nem közölt.

„Rendkívül kedvező adózási környezetet alakítottunk ki az elmúlt években, de vizsgálunk még további adócsökkentési lehetőséget is. Egyelőre nem tudok többet mondani” – mondta Varga Mihály.

Az adószakértő szerint a munkáltatót terhelő járulékok, például a tb-járulék 10 százalékos csökkentésével lehetne eredményeket elérni. „Ezt akár azonnal, rövid távon szükséges lenne meglépni, ugyanis a munkáltatót, illetve a bért terhelő járulékok tekintetében – ugyanis vannak egyedi járulékok is és a személyi jövedelemadó is, bár az 15 százalékkal viszonylag jól áll – eléggé hátul vagyunk a rangsorban. Pontosabban, ha fordítva nézem, akkor a legnagyobb terhelést jelentő járulékokat nálunk szedik be” – fogalmazott Zara László.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) szerint a járulékok csökkentése a munkáltatóknak, a munkavállalóknak, de még a költségvetés mutatóinak is a hasznára válna. „Ha az élőmunkához tapadó terhek jelentősen csökkennek, annak mindenki a hasznát fogja venni, még a költségvetés is. Lehetséges ugyan, hogy ha csökkentjük az adókat és a járulékokat, akkor a bevétel csökkenni fog, de egy: a kiadási szerkezet kialakításával takarékosabb államot is lehet üzemeltetni, kettő: ha többen fognak dolgozni, az alacsonyabb szintű járulékból nagyobb járuléktömeg folyhat be az állami kasszába” – fejtette ki Dávid Ferenc, a szervezet elnöke.

Súlyos munkaerőhiány van az országban, amelyet hosszú távon tudna kezelni a kormányzati elképzelés – véli az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. „A kormány felismerte, hogy csökkenteni kell a munkát érintő járulékokat, ez mindenképpen pozitív hatással lesz a munkaerőpiacra. Részleteket nem ismerünk, tehát nem tudjuk, hogy milyen körben, milyen mértékben” – mondta Vámos György.

Szakértők jóslatai szerint ha a parlament az őszi ülésszakban dönt valamilyen járulékcsökkentésről, akkor akár már jövő januárban bevezethetik.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!