2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:35

Itt elérhetők lesznek a pályázható földek helyrajzi számai

2015. október 11., vasárnap 13:01, frissítve: vasárnap 13:16

Október 15-től a kormányhivatalokban teszik közzé a pályázható állami földek helyrajzi számait – ezt Fazekas Sándor mondta a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

A földművelésügyi miniszter kiemelte: a Nemzeti Földalap a megyei kormányhivatalok részére már átadta a mintegy tízezer, 3 hektárnál nagyobb terület adatait, a többi, mintegy 41 ezer, 3 hektár alatti földterületet pedig folyamatosan hirdetik meg. A törvény értelmében egy gazda maximum 300 hektárt vásárolhat, a programban a helyben lakó gazdák indulhatnak, a licitáláshoz 10 százalék letéti összeg kell. Az árverés a piaci ár plusz 10 százalékról indul majd. A szabályozás szerint elővásárlási jogot élveznek egyebek között a haszonbérlők.

„Hogyha egy terület nem kel el, akkor azt újra meghirdetjük. Lefele nincs licit, fölfelé viszont nincsen határ, az árveréseken kialakult áron kerül majd a terület, területek a magyar emberek, a magyar földművesek birtokába. Hozzátartozik, hogy természetes személyek vehetnek földet, tehát cégek, részvénytársaságok, kft.-k nem vehetnek. Ez azért is fontos, mert jól mutatja az ellenzék megtévesztő magatartását, hogy miközben úgymond a gazdák érdekében próbálnak fellépni, a valóságban a külföldieket akarják helyzetbe hozni” – hangsúlyozta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!