2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Így adóztatnák meg a Facebookot és a Google-t

2015. november 14., szombat 18:02, frissítve: szombat 20:05

Egységes európai szabályozással és az adójogszabályok módosításával próbálná megadóztatni a kormány a Magyarországon reklámbevételeket realizáló, de külföldön bejegyzett cégeket, például a Facebookot és a Google-t. Ebbe már több európai ország bicskája is beletört, és szakemberek szerint most sem lesz másképp.

Több mint 1,3 milliárd ember van fent a Facebookon világszerte. A világ legnagyobb közösségi oldalának több követője van, mint a katolikus egyháznak. Aki tehát itt vagy a másik amerikai óriáscégen, a Google-on hirdet, az szinte bármekkora célközönséget képes elérni.

A Deutsche Telekom alelnöke egy pénteki budapesti konferencián arra hívta fel a figyelmet, hogy az amerikai multicég alig adózik a hatalmas reklámbevételei után. „A Google-nak a tavalyi évben Európából 18 milliárd eurós bevétele származott és ezután rendkívül meggyőző mennyiségű 29 millió eurót volt képes adóba fizetni” – mutatott rá Joachim Haas.

Nemzetközi egyezmények tiltják a kettős adóztatást, vagyis azt, hogy ugyanazon jövedelem után több államban is adót kelljen fizetni. Az internetes konzultációt vezető miniszterelnöki megbízott ezek felülvizsgálatát kéri a kormánytól. „A magyar kormány tekintse át, vizsgálja fölül, s ha indokoltnak látja, kezdeményezze a kettős adóztatás kizárására vonatkozó nemzetközi egyezmények módosítását vagy adott esetben akár felmondását” – jelentett ki Deutsch Tamás, az InternetKon vezetője.

A nemzetgazdasági miniszter szerint egységes európai szabályozás mellett a hazai adótörvények módosítása is szükséges. „Én szükségesnek látom azt, hogy európai szintű egyeztetésre is sor kerüljön. Tehát jogszabály-módosítás önmagában is tehet majd azért, hogy az adózásnak a tiszta formáját megtaláljuk, de szükség van arra, hogy unión belül együttműködés legyen ebben a kérdésben” – nyilatkozta Varga Mihály.

Vadász István adószakértő korábban a Hír TV-nek nyilatkozva kizártnak nevezte, hogy be lehessen hajtani bármilyen adót ezektől a cégektől. „Csak egy olyan technika képzelhető el, hogy azokat a magyar vállalkozásokat, amelyek igénybe veszik ezen nemzetközi cégek szolgáltatásait, őket kötelezik arra, hogy ennek díjából, melyet átutalnak külföldre, úgynevezett forrásadót vonjanak le és fizessék be a költségvetésbe, más technika nem képzelhető el” – véli az adószakértő.

Korábban már több európai ország, köztük Nagy-Britannia is próbálkozott a Google megadóztatásával, sikertelenül.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!