2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 22:40

„Ideje volt hozzányúlni”

2016. augusztus 18., csütörtök 15:13, frissítve: csütörtök 15:47

A lakhatás és a munkába járás költségeinek támogatásával javítana a munkaerő országon belüli egyenlőtlen eloszlásán a kormány. Emelik a kilométerpénzt, és a vállalkozók támogatást kapnak munkásszállók létrehozásához, illetve üzemeltetéséhez.

„Ahogy szokták mondani, az országban egyfajta strukturális munkanélküliség is van” – fogalmazott Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

Azaz, míg az egyik helyen munkaerőhiány van, addig az ország másik részén munkanélküliség. Ezen a helyzeten az emberek mobilizálásával javítana a kormány a 2017-i évi adótörvényekben.

„A különböző bejárási támogatásoknál évtizedek óta 9 Ft/km-es összeg volt az irányadó, ezt most felemeltük egy módosítás kapcsán 15 Ft/km-re, és a következő évben már ezt a tételt tudják használni a munkaadók a bejárás támogatására. De szeretnénk ezen túlmenően a különböző munkásszállások, munkásszállók kialakítását is jelentősen támogatni, valamint azt is, hogy a munkaerő elhelyezését a munkaadó is valamilyen támogatással, segítséggel vállalja” – tette hozzá Varga Mihály.

Az egyik munkaadói érdekképviselet főtitkára szerint ideje volt hozzányúlni a munkába járás támogatásához. Dávid Ferenc azt mondta, hogy a többletköltséget a munkáltatónak kell állnia, bár az adómentes.

„Itt a döntés a munkáltató kezében van, hogy elfogadom-e azt, hogy ön gépkocsival akar-e járni. Ha elfogadom azt, hogy ön gépkocsival fog járni, mert olyan helyen van a tömegközlekedés, nem megoldott, akkor ebből következőleg már a jogszabály mondja meg, hogy mennyit kell térítenem. Ugyanez vonatkozik a lakhatási kérdésekre. Az én döntésem, a munkáltató, vállalkozó döntése, hogy önnek felkínál-e lakást vagy lakhatási lehetőséget. Nyilvánvalóan ha ő nagyon akarja azt a nagyon kvalifikált szakmunkást vagy értelmiségit, akkor meg fogja tenni” – vélekedett a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára.

Dávid Ferenc szerint a munkaerőhiányt azonban csak egy jelentősebb, több lépcsős járulékcsökkentés mérsékelheti érdemben.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!