2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:25

Horribilis bírságot szabtak ki az Apple-re Brüsszelben

2016. augusztus 30., kedd 15:28, frissítve: kedd 21:27

Rekordbírságot szabott ki az Apple-re az Európai Bizottság. Az amerikai telekommunikációs cég az íreknek köszönhetően minimális adót fizetett az európai nyeresége után. Brüsszel 13 milliárd eurót fizettetne be utólag az Apple-lel.

Történelmének legnagyobb büntetését szabta ki az Európai Bizottság az adózási szabályok megsértéséért az Apple-re. Brüsszel szerint az amerikai óriásvállalat visszaélt az Írországtól kapott adókedvezménnyel, amikor az Egyesült Államokon kívüli bevételeinek jelentős részét Írországban könyvelte el. Az Apple sokáig 1 százalék adót fizetett a nyeresége után Írországban. Az utóbbi években az adó mértékét az írek még tovább csökkentették.

„A tisztességes versenykörülmények visszaállítása érdekében Írországnak vissza kell szereznie az Apple-től a be nem fizetett adókat, 13 milliárd euró értékben és annak kamatait. Ez az összeg fedezi a 2003 és 2014 közötti időszakot, hiszen ez a folyamat tíz évvel azelőtt kezdődött, hogy mi az első megkeresésünket elküldtük ebben az ügyben az ír kormánynak 2013-ban. Az ír adóhatóságnak most meg kell határoznia a pontos összeget és a kifizetések módját. A visszatérítendő összeget el lehet helyezni például egy letéti számlán is arra az esetre, ha fellebbezés folytán az Európai Bíróság elé kerül az ügy” – közölte Margrethe Vestager, az EB versenyjogi biztosa.

Egy piaci elemző szerint a büntetés mértéke és időzítése egyaránt üzenetértékű. A hírek szerint megfeneklettek a tárgyalások az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti szabadkereskedelmi egyezményről, angol mozaikszóval a TTIP-ről. „Valószínűleg nem véletlen, hogy a TTIP-tárgyalások nagyjából összeomlottak ezen a ponton. Zajlanak EU–USA kereskedelmi tárgyalások, és akkor ezzel egy időben bejelentik ezt a büntetést az Apple-lel szemben. Azt hiszem, ez nagyon keserű időszaka az USA és az EU közötti kereskedelmi kapcsolatoknak. Azt mondanám, hogy mindez még csak ronthat a helyzeten, hiszen az amerikai cégek szeretnének befektetni és növekedni Európában. De honnan fogják tudni, hogy ezt milyen mértékben tehetik meg, ha van egy visszamenőleges pénzügyi megszorítási lehetőség az EU számára?” – fogalmazott Jasper Lawler.

Az ír kormány és az Apple is bejelentette, hogy fellebbez a döntés ellen, amivel a rekordbírság ügye évekig elhúzódhat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!