2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Vezércikk 05:00

Hiány van, beindul a hentesképzés

2016. május 4., szerda 21:23

Saját oktató központjában képez henteseket az egyik multinacionális üzletlánc. A munkaerőhiányt próbálja a duális képzéssel mérsékelni a cég, amely az ügyvezető igazgató szerint nemcsak Magyarországra jellemző. A húsüzemi dolgozók, eladók képzése mellett szakmunkások, egyetemi hallgatók oktatását és nyári gyakorlatát is vállalták.

Henteseket is képeznek majd a Spar bicskei oktató központjában. A korábban csak húsüzemként működő komplexumban csütörtökön indul a szakmai műhely. A társaság német ügyvezetője azt mondta: kell a jó munkaerő.

„Tudták, hogy Berlinben 2015-ben csak nyolc hentes szakember végzett? Magyarországon is jelentős szakemberhiány van. Oktató központunkkal a színvonalas szakemberképzést szeretnénk támogatni” – mondta Erwin Schmuck.

A húsüzemi dolgozók, eladók képzése mellett szakmunkások, egyetemi hallgatók oktatását és nyári gyakorlatát is vállalta a cég. „A célunk az, hogy az utánpótlást biztosítsuk, nemcsak a magyarországi Sparnak és a húsüzemnek, hanem az országnak, és ezeket az embereket megpróbáljuk hozzánk kötni, biztosítva azokat a feltételeket, amelyek miatt itt maradnak az országban” – hangsúlyozta Horváth Ferenc, a Regnum Húsüzem és Oktatóközpont igazgatója.

A Szent István Egyetem januárban kötött duális képzési megállapodást a céggel. Az élelmiszer-tudományi karról hat hallgató tanulhat majd az üzletlánc szakembereitől. „A Szent István Egyetem hálásan köszöni azt a lehetőséget, hogy az élelmiszermérnök hallgatóknak itt részben biztosítva lehet a tizennégy hetes gyakorlata. Erre nagy szükség van, teljesen más szemléletet, tapasztalatot kaphatnak a hallgatóink, és, valljuk be, ezzel a képzés hírneve és az oktatási intézmény piaci előnyei is biztosíthatók” – fogalmazott Tőzsér János, az intézmény rektora.

Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár azt mondta, a Földművelésügyi Minisztérium támogatja a szakmai együttműködést. „Az egyes ágazatok tudásbázisának megőrzése, fejlesztése érdekében a tárcánk a fenntartása alá tartozó szakképzési intézmények esetében a keretszámok biztosításával, szükség szerint megemelésével garantálja a piaci szereplők igényének kielégítését” – jelentette ki.

A Spar-csoport egyébként az egyetlen olyan kiskereskedelmi vállalat, amely saját húsüzemmel rendelkezik. Évente harmincmillió kilogramm sertéshúst dolgoznak fel és értékesítenek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!