2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Fidesz-KDNP kampánynyitója

Következik:

Paláver 16:30

Hiába hisz benne a kormány, nehéz lesz tartani a növekedést

2017. május 22., hétfő 18:10, frissítve: hétfő 18:11

A kohéziós pénzek nélküli időszakra készül a magyar gazdaság, nem az EU-ból való kilépésre – ezt állítják a Hír TV-nek nyilatkozó kormányzati szereplők. Közgazdászok szerint uniós források nélkül nehezen lesz tartható a négy százalék körüli növekedés, a kormány mégis ebben bízik.

A Nemzeti együttműködés nyilatkozatának már alig jut hely a Nemzetgazdasági Minisztérium előcsarnokában, annyi uniós finanszírozású fejlesztést kell ismertetni. Csak ezen a falon több mint hárommilliárd forintnyi forrás felhasználását hirdetik.

„Kizárólag saját erőből is képesek vagyunk európai és világszintű teljesítményre” – Orbán Viktor pénteken Zalaegerszegen beszélt arról, hogy a magyar kisebbrendűségi érzés megnyilvánulása az, ha valaki azt állítja: az EU-s források nélkül nem lenne gazdasági növekedés. Pedig a KPMG gazdaságkutató a Miniszterelnökség számára készített friss tanulmánya azt állapította meg, hogy csak az uniós forrásoknak köszönhetően nőtt a gazdaság 2007 és 2013 között. A kormány azonban saját lábára állítaná a gazdaságot.

„A magyar gazdaság 2013 óta egy stabil, fejlődő ágazatában van. Ehhez, hogy ez gyorsuljon, jó segítséget jelentenek az európai uniós források. Ki kell használnunk a lehető legjobban és a lehető legnagyobb mértékben ezeket a forrásokat annak érdekében, hogy azt követően is megfelelő növekedést tudjunk biztosítani saját erőből” – nyilatkozta Lepsényi István gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkár.

Az Európai Bizottság budapesti képviselet-vezetője, Zupkó Gábor szerint is ez a megfelelő irány.

– Hogyha sikeresen használjuk fel ezeket a forrásokat, tehát a versenyképesség, hosszú távú versenyképesség megteremtéséhez használjuk fel, a működő gazdaságba kerülnek, akkor annál hatékonyabban tud hozzájárulni a gazdaság növekedéséhez.

– És ez most érvényesül?

– Azt gondolom, hogy egyre inkább érvényesül.”

A külügyminiszter szerint hiába nem jön majd EU-s pénz, napirendre sem kerülhet Magyarország kiválása a közösségből.

„Magyarországnak az Európai Unióban van a helye függetlenül az Európai Unió költségvetésétől vagy a kohéziós forrásoknak a mennyiségétől” – közölte Szijjártó Péter.

Uniós forrásból valósult meg az utóbbi években a legtöbb közlekedésfejlesztési projekt is. Utak, vasutak, villamosvonalak épültek több ezer milliárd forint értékben.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!