2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:30

Hiába a rekord, az „elvándorlás” a turizmusban is nagy gond

2016. február 10., szerda 16:05, frissítve: szerda 16:07

Újabb rekordévet zárt a hazai turizmus a KSH adatai szerint. Az ágazat a GDP 9 százalékát adta, a SZÉP-kártyákra pedig 20 százalékkal több pénzt töltöttek fel a munkáltatók, mint egy évvel korábban. A szakma azonban áfacsökkentést szeretne, szerintük csak ezzel lehetne megállítani a magyar munkaerő elvándorlását.

Újabb rekordévet zárt a hazai turizmus. Ruszinkó Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium turisztikáért felelős helyettes-államtitkára azt mondta, „a magyar turizmus kínálata az elmúlt másfél évtizedben egy olyan jelentős és jól látható minőségjavuláson ment keresztül, hogy ezt most már nemcsak a belföldi turisták, hanem nemzetközileg is érzik az utazók, Budapest rendkívül népszerű a külföldi vendégek körében is.”

A több mint 10 millió látogató, csaknem 26 millió vendégéjszakát töltött a hazai szálláshelyeken.

A növekvő bevétel az államnak is jól jönne, úgy tudni, a kormány a Nemzeti Idegenforgalmi Ügynökség létrehozásával venné állami irányítás alá az ágazatot. „Jelenleg folyik ennek a kormányzati és szakmai egyeztetése, tehát nemcsak a kormányzaton, államigazgatáson belüli, hanem egy szakmai egyeztetés is zajlik több fórumon, én azt gondolom, hogy amíg ezek nem záródnak le, itt végleges döntésekről nem lehet beszélni, akkor még valószínűleg ebben a hónapban meghozza ezeket a döntéseket, ezekre a kérdésekre majd akkor lehet igazából válaszolni” – mondta a nemzetgazdasági miniszter, Varga Mihály.

A tavaly 368 milliárd forintnyi bevételt termelő turizmus fejlődését az egyre nagyobb munkaerőhiány akadályozhatja. „Ma a szállodaipart súlyosan érinti – ha úgy tetszik – az elvándorlás, tehát nevezetesen az, hogy Nyugat-Európában vállalnak sokan munkát, ez vonatkozik ma már az ország minden részére, néhány évvel ezelőtt csak Nyugat-Magyarországot érintette, ma már nem csak Nyugat-Magyarországot, és ez vonatkozik minden munkakörre” – mutatott rá a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének főtitkára, Kovács István.

A szakemberek szerint 30-40 százalékos béremeléssel lehetne Magyarországon tartani a munkaerőt – a cégeknek azonban erre csak akkor lenne pénzük, ha a szolgáltatás általános forgalmi adója csökkenne.

„Az ágazatunk minden szereplője, így hát a vendéglátás, a szállodaszektor és a közétkeztetés is többször tett javaslatot a kormányzat számára, hogy az ágazatot nagyon sújtó áfa-kérdést csökkentse. Magyarországon a legmagasabb az áfa az unióban, és mindenhol ez a tevékenység amúgy a kedvezményes kulcsba van sorolva. Ez egy nagyon komoly versenyhátrány, és nagyon rontja a jövedelmezőséget. Az itt megspóroló vagy felszabaduló forrásokat tudnánk munkaerő-fejlesztésre vagy bérfejlesztésre fordítani” – így Gál Pál Zoltán, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségének elnöke.

A szövetség adatai szerint tavaly 1360 szakács és 360 pincér hiányzott a hazai éttermekből, ami már a vendéglátás színvonalát is veszélyeztette.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!