2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben

Következik:

Híradó 12:00

Hatalmas az informatikushiány

2016. augusztus 2., kedd 21:10, frissítve: kedd 21:10

Egyre nagyobb az informatikushiány, a cégek több ezer informatikust is felvennének, de nincs kit. Újabban már akár egyéves gyorstalpalóval is munkát lehet szerezni, az egyik fizetős képzést csak idén százan kezdik el. A tanárok és a hallgatók szerint az ágazat túl gyorsan fejlődik, szinte lehetetlen vele lépést tartani.

Informatika szakos hallgatóknak kínál munkát az egyik iskolaszövetkezet 1200 forintos órabérrel. Ez az összeg nagyjából kétszer annyi, mint amennyit bármilyen más munkakörben megkereshet egy diák. A már végzett informatikusok pedig akár több százezer forintos kezdő fizetést is kaphatnak havonta. A magas bérek ellenére a szakemberek szerint Magyarországon százezer ember hiányzik az ágazatból.

Simon Gábor maga is évtizedekig dolgozott programozóként, a szakemberhiányt felismerve most iskolát nyitott. Az általa működtetett, nem akkreditált képzés mindössze tizennyolc hónap alatt ad programozói végzettséget. „Mi azokat várjuk, akik készek arra, hogy egy-másfél év alatt olyan tudást szerezzenek, amilyenre a munkaerőpiacnak szüksége van. Ebből a szempontból különbözünk az egyetemektől. A mi szakembereink a piacról jönnek, és tisztában vagyunk azzal, hogy mi az a releváns tudás, amelyre szükségük van a cégeknek” – mondta a Codecool alapítója.

Bár a gyorstalpaló első évfolyamán rögtön száz ember fog végezni, ezzel még nem jelent konkurenciát a nagy műszaki egyetemeknek. Az Óbudai Egyetem informatikai karán így is ötszörös a túljelentkezés. A dékán szerint átfogó ismereteket csak a felsőoktatásban tudnak szerezni a hallgatók. „Ezek különböző típusú képzési szintek, valakinek épp erre van szüksége, valaki »csak« értettségit, valaki pedig majd phd-t szeretne, ezeket nem szabad összehasonlítani. Valójában ez a néhány hónapos képzési forma is nagyon jó lehet azoknak a hallgatóknak, kollégáknak, akik ezen a szinten szeretnének dolgozni. Akik mérnöki feladatokat szeretnének ellátni, azoknak kicsivel többet kell tanulni” – jegyezte meg Molnár András, az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar dékánja.

Az egyik hallgató szerint az ágazat gyors fejlődése okozza a munkaerőhiányt. „Amikor jelentkeztem, már akkor is azt lehetett mondani, hogy hiány van, szerintem ez a tendencia azóta is fennáll, azóta sem csökken a hiány. Ugye a világunkat egyre inkább az informatika veszi körül, ugyanakkor én nem úgy mérlegeltem, hogy olyan szakterületet válasszak, amelyből hiány van, hanem olyat, amely érdekel, ezért jöttem ide” – mondta Sipos Miklós, mérnök informatikus szakos hallgató.

Magyarországon a felsőoktatásba jelentkezők mindössze 8 százaléka választja az informatikai képzést, Ázsiában ez az arány 80 százalék.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!