2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Cirkusztestvérek 11:00

Hatalmas a vita a kötelező borravalóról

2017. május 22., hétfő 07:39, frissítve: hétfő 12:10

A szakszervezet támogatja, a balatoni vendéglátósok ellenzik a 8-15 százalékos kötelező szervizdíj bevezetését.

Az érdekképviselet szerint az így keletkező többletbevétel segíthet megfékezni a munkaerő külföldre vándorlását is, mert garantált bevételt jelent a dolgozóknak, a borravalót viszont a tulajdonos az esetek felében elveszi, esetleg egy részét adja csak vissza.

A Balatoni Turizmus Szövetség elnöke szerint ugyanakkor a kötelező szervizdíj nem lenne más, mint egy egyszeri, kötelező áremelés, a további áfacsökkentés ezért jobb megoldás. A vendéglátás forgalmi adója idén 18 százalékra csökkent, jövőre 5 százalékra mérséklődik, és a szakember szerint már elindult a bérek emelkedése az ágazatban.

„Amíg a borravalókból nem képződik nyugdíjalap, addig a kötelező szervizdíjból nyugdíjalap is képződne egy olyan réteg részére, amelynek tagjai a nemzetgazdasági átlag hatvan százalékát keresik. El lehet képzelni, hogy milyen nyugdíjat fognak kapni: minimálnyugdíjat, amelyhez nem fognak tudni hozzákeresni semmit, hiszen ha valaki negyven évet eltöltött ebben az ágazatban akár felszolgálóként, akár a konyhán, nincs abban az állapotban, hogy el tudjon menni még valahová dolgozni a nyugdíja mellett” – mondta a Vendéglátó és Turisztikai Szakszervezet ügyvezető elnöke, Várnai Zsuzsa.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!