2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Célpont

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:05

Háromszor ennyit is hizlalhatnánk

2016. március 29., kedd 20:00, frissítve: kedd 21:15

Termelői csoportok támogatásával növelné a hazai sertésállományt a Vágóállat és Hús Terméktanács. A tervet a vidékfejlesztési programból támogatná a kormányzat is, amely 2020-ig megduplázná a 3 milliós sertéslétszámot. A hazai fogyasztást a kiváló sertéshús védjeggyel népszerűsítenék.

Idén is folytatódik a kiváló minőségű sertéshúst népszerűsítő program. „A program működtetéséhez 150 millió forintot fogunk idén biztosítani” – mondta el Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár.

Az országban jelenleg 650 vállalkozás rendelkezik a védjegy használati jogával.

„Mi vagyunk az egyetlen kiskereskedelmi hálózat, amelyik saját húsüzemmel rendelkezik. Ez is predesztinál arra minket, hogy az élére álljunk egy ilyen fontos programnak, amelynek az egyik alapköve az, hogy a nyomon követés nagyon jól működjön: az, hogy a termék pályájának kezdetétől, gyakorlatilag a takarmánytól elindítva egészen a fogyasztóig a termék nyomon követhető legyen” – mondta el Horváth Ferenc, a Spar Regnum húsüzem igazgatója.

A fejenkénti sertéshúsfogyasztás 25-28 kiló évente, miközben a németek vagy spanyolok kétszer ennyit fogyasztanak évente. Éppen ezért nemcsak a minőséget, hanem a mennyiséget is növelné a kormány, 2020-ig megdupláznák a jelenleg 3 milliós sertésállományt. Ennek egyik eszköze lehet a termelői csoportok létrehozása.

„Az integráció – legyen az a termelők együttműködése vagy egy feldolgozó által működtetett, termelőket összefogó együttműködés – ez az érintett piaci szereplőknek az érdeke, hiszen alapvetően biztos piac, alacsonyabb beszerzési költségek jellemzik ezeket a együttműködéseket fő szabály szerint. Úgyhogy mi ezt a termelői együttműködések működésének a támogatásával tudjuk elősegíteni, amely a vidékfejlesztési program részeként fog majd megnyílni a következő időszakban” – fogalmazott Feldman Zsolt.

A helyettes államtitkár emlékeztetett arra is, hogy a pályázatoknál plusz pontot jelent, ha a tenyésztő termelői csoport tagja. A gazdák összefogását szorgalmazza a Vágóállat és Hús Terméktanács is.

„Vannak a másik oldalon komoly, tőkeerős integrátorok, akik úgy a hízó alapanyagot, mint a felneveléshez, meghizlaláshoz szükséges takarmányt garantálni tudják, mégpedig úgy, hogy nem kell érte fizetni, hanem a végén, a leadott hízó árából, értékéből elszámolnak egymással” – mondta el Németh Antal, a szervezet elnöke.

Németh Antal szerint az ország akár 10-11 millió sertés felhizlalására is képes lenne, ami a jelenlegi mennyiség több mint háromszorosa.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!