2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Célpont 09:05

33 milliárdért reklámozzák az MFB-hiteleket

,

2017. július 20., csütörtök 16:53, frissítve: csütörtök 17:56

Duplán kaszálhat a Magyar Fejlesztési Bank hitelprogramján Matolcsy György unokatestvére. Szemerey Tamás két olyan pénzintézetben is érdekelt, amely az MFB pénzügyi termékeit értékesíti a jövőben. A több mint 30 milliárd forintos üzletet magyar bankok társulása nyerte el.

„Szeretnénk önöket tájékoztatni arról, hogy a magyar állam értékesíti a tulajdonrészét a Gránit Bankban” – jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Vevő egyelőre nincs a pakettre, amelyet négy év után ad el az állam. A pénzintézetet Demján Sándor nagyvállalkozó alapította 2010-ben.

Az állam nem hagyja teljesen magára a Gránit Bankot. A pénzintézet egy több száz milliárd forintos hitelprogram lebonyolításából húzhat hasznot három másik magyar bankkal, az OTP-vel, az MKB-val és a Növekedési Hitelbankkal együtt. A kölcsönt az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank nyújtja magyar kis- és középvállalkozásoknak. Az MFB-nek saját bankfiókjai nincsenek, a hitelügyleteket a négy kereskedelmi bank fiókjaiban kialakított MFB-pontokon intézik majd. Az MFB úgy számol, hogy 2030-ig nagyjából 33 milliárd forintot fizet ki a munkáért az OTP vezette konzorciumnak.

„Magyarországon is lépést kell tartani azzal a tendenciával, hogy nem feltétlen csak személyes ügyfélmegjelenésen keresztül, hanem digitális eszközök használatával is lehetőséget próbálunk teremteni arra, hogy a forrásokat – akár banki hitelekről, akár pedig uniós forrásokról van szó – el lehessen érni” – így Varga.

A Gránit Bank online bank, amelynek – az MFB-hez hasonlóan – nincs és nem is lesz saját fiókhálózata. A 200 MFB-pontból a Gránit Bank egyetlenegyet üzemeltet majd a székhelyén, azt is csak azért, hogy megfeleljen a közbeszerzési kiírásnak. A pénzintézet vezérigazgatója az elvárásokkal és a látványelemekkel magyarázza, hogy a 300 milliárdos hitelprogram lebonyolítása miért kerül több mint 30 milliárd forintba.

„Nem végeztem költség- vagy pénzügyi hatékonysági számításokat, de azért az tudni kell,  hogy egy fióknak az üzemeltetése fizikai helyiséget igényel, embereket igényel, oktatást igényel. A Magyar Fejlesztési Bank a pályázati kiírásban szigorú követelményekben határozta meg azt az arculatot, amelyet követni kell, és – gondolom – a fiókhálózat kialakításának a költségét körültekintően és szigorúan kalkulálták” – jelentette ki a Gránit Bank vezére, Hegedűs Éva.

Matolcsy György jegybankelnök unokatestvérének, Szemerey Tamásnak a négy nyertes bank közül kettőben, a Növekedési Hitelbankban és az MKB-ban van érdekeltsége.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!