2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 12:00

Ha beérett a magyar, egyből letiltják az importot

2016. július 8., péntek 11:01, frissítve: péntek 11:03

Elkezdődött a hazai dinnyeszezon. Szakemberek szerint idén nemcsak jobb minőségű, de sokkal több gyümölcs kerülhet az üzletek polcaira, ugyanis 6 százalékkal nagyobb területen ültettek dinnyét a termelők Magyarországon. Az áruházláncok nagy része már a hazait részesíti előnyben, többen közülük a külföldi dinnye importját már leállították.

„Ahogyan őseink mondták, hogyha úgy zeng, mint a csizma szára, akkor valószínűleg tökéletes a dinnye” – mondja egy jászapáti termelő. Pócs János édesapja a város parlamenti képviselője, a család generációk óta dinnyéből él. „Sajnos a tavasszal előfordult egy fagykáreset, a termésnek, a palántáknak az ötven százaléka sajnos kipusztult, és ezt próbáltuk helyrevetéssel kiültetni, ebből valószínűleg a nyár végére, augusztus-szeptember környékére lesz majd várhatóan termés. Egyébként bízunk a jó termésben, rengeteg napsütés van, sok a napsütéses órák száma, ami segíti a dinnyét az érésében” – jegyezte meg a dinnyetermelő.

A dinnye egyre jobban megéri, a vetésterület nagyobb, mint az elmúlt években. „Egy olyan 25-30 ezer tonnával több dinnyét várunk az idén, összességében 230-240 ezer tonna dinnyére számítunk. A fogyasztói ára a dinnyének 140–200 forint között van, ha ezt visszaszámoljuk, akkor a termelő 70-80 forintot kap” – nyilatkozta Ledó Ferenc, a Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke.

Közben már a magyar árut pakolják a balatoni árusok. Azt mondják, hogy a magyar vevők igazán a hazai dinnyét szeretik. „Hétfőn még volt olasz dinnyém, már most nem veszek import dinnyét, örülök neki, hogy a magyar be fog indulni. Remélem, hogy olyan szezonunk lesz, mint tavaly, nagyon jó dinnyeév volt tavaly. Nagyon sokáig volt dinnye, még augusztus végén is árultuk. Bízom benne, hogy az időjárás nem fogja tönkretenni a termelőket” – nyilatkozta Fehér Zsolt kereskedő.

Több áruházlánc már leállította a dinnyeimportot. „Minden egyes évben, amikor megjelenik a magyar dinnye a piacon, azonnal leállítjuk az importot, hogy az ne legyen versenytársa a sokkal jobb minőségű hazai dinnyének. Emellett egy dinnyét népszerűsítő roadshow-val is kedveskedünk a vásárlóinknak, július 7-től egy hónapon keresztül a Balaton 5 településén kóstolhatják meg a kiváló minőségű hazai gyümölcsöt a vásárlóink” – ismertette Maczelka Márk, a SPAR Magyarország Zrt. kommunikációs vezetője.

A hazai termés fele külföldre, Lengyelországba, Németországba és Csehországba megy.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!