2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Győrben készülhetnek az Audi elektromos motorjai

2017. május 24., szerda 07:32, frissítve: szerda 08:25

Szijjártó Péter külügyminiszter szerint ezzel új dimenzió nyílik a magyar autóiparban.

Elektromos motorok

Hamarosan Győrben készülhetnek az Audi elektromos motorjai – jelentette be a magyarországi leányvállalat elnöke. Peter Kössler arról is beszélt, hogy ezenkívül két új típus, a Q3-as és a Q4-es városi terepjáróhoz is a kibővített magyarországi üzemben gyártják majd le a karosszériaelemeket. A külgazdasági és külügyminiszter szerint a német vállalat fejlesztései új dimenziót nyitnak a magyar autóiparban. Szijjártó Péter kiemelte: csak a szakemberek képzésére tízmilliárd forintot fordít az Audi.

„Azzal, hogy az Audi elektromos motorjainak gyártása ide kerül Győrbe, Magyarországra, egy új dimenzió nyílik a magyar autóiparban, hiszen az új autóipari korszaknak ez az első jelentős Magyar sikere azzal, hogy a világ egyik legmodernebb márkája Magyarországot ilyen nagyon komoly bizalmáról biztosította” – nyilatkozta a külügyminiszter.

Kiskereskedelem

Felgyorsult a kiskereskedelmi forgalom növekedése márciusban. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a forgalom mértéke 5,4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A szupermarketekben és a kisboltokban 3,7, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 7,6, a benzinkutakon 2,3 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

Borravaló

Már a balatoni vendéglátósok sem ellenzik a 8-15 százalékos kötelező szervizdíj bevezetéséről szóló javaslatot. A Balatoni Turizmus Szövetség elnöke a Hír TV-ben beszélt arról, hogy jobban megismerte a javaslatot, és úgy látja, a szervizdíj nem feltétlenül emeli majd az árakat, ráadásul az egy olyan bevételrészt hoz majd létre, amelyet a Szép kártyához hasonlóan juttatás formájában meg is kaphatnak a dolgozók. Hoffmann Henrik hozzátette, a vendéglátásban dolgozók külföldre vándorlását csak újabb bevételekkel lehet megállítani. A vendéglátás forgalmi adója idén 18 százalékra csökkent, jövőre 5 százalékra mérséklődik.

„Újból vonzóvá kell tenni a pályát, és az béremelés nélkül nem fog menni. Nagyon jól jött az áfacsökkentés, de az áfacsökkentés nem lesz elegendő ahhoz, hogy olyan mértékben lehessen emelni a bértömeget, így feltétlenül szükség van más alternatív megoldásokra is, amik nem feltétlenül fognak, ahogy mondtam az előbb is, nem feltétlenül fognak áremelkedést jelenteni. Hiszen az árban már akár benne lehet, tehát a szolgáltató mondhatja azt is, hogy a jelenlegi ára is tartalmazza ezt, egyszerűen annyi történhet akkor, hogy lefelé lépünk az árból, és az a 8-10 százalék, az bérként kifizethető lesz egy kedvezményes adózás mellett” – mondta el a Balatoni Turizmus Szövetség elnöke, Hoffmann Henrik.

BUX

Megállt a BUX diadalmenete, elmaradt a rekorddöntés. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe a hétfői történelmi csúcshoz képest majdnem fél százalékos csökkenéssel, 34 730 ponton zárt kedd délután.

Deviza

Gyakorlatilag stagnált a forint a főbb devizákkal szemben, az eurót a 308-as szinten jegyezték kedd délután. A svájci frankot 282, az amerikai dollárt 274 forintért adták a bankközi kereskedelemben.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!