2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Túlélve Bolíviát 11:00

Gyengébb minőségű gabonatermésre számítanak

2017. július 5., szerda 15:21, frissítve: szerda 16:11

Idén a tavalyinál kevesebb és gyengébb minőségű gabonatermésre számítanak a gazdák az időjárás miatt. Az aratás már megkezdődött, de a múlt heti esős idő hátráltatta a munkát.

A sándorfalvi Karotin Kft. 1000 hektáron termeszt búzát. Eddig a termés 20 százaléka került magtárba. „Az április–májusi csapadékhiány miatt a termés 15-20 százalékkal kevesebb, mint tavaly, és a minőség is gyengébb. A gabona nem tudott úgy bokrosodni, mint ahogy kellett volna. A tőállomány megvan, csak nem bokrosodott, és ez komolyan látszik a terméseredményekben is” – mondta Sáringer Sándor, a cég ügyvezetője.

Az árak egyelőre a tavaly szinten vannak. A szakemberek szerint egy-két hónapon belül áremelkedés várható, hiszen Olaszországban és Franciaországban is aszálykárok vannak. A gabona aratásához száraz idő kellene, a kukorica azonban mostanában hányja a címerét, annak meg esőre lenne szüksége.

„A kukorica picit jobban bírja ezt az aszályos, esőhiányos időszakot, egyesek szerint 150 milliméter hiányzik az átlagos csapadékmennyiségből” – mondta Bagi Ádám családi gazdálkodó.

Van némi jégkár is, például egy Szeged melletti táblában. Ha mostanában esőt kapna, az még sokat használna, de a tavalyi rekordtermés idén nem ismétlődik meg. Bagi Ádám szerint a magyar mezőgazdaság üzemi szinten válságban van, brüsszeli támogatások nélkül sokan felhagynának a gazdálkodással.

„A Nemzeti Agrárkamara sincs a helyzet magaslatán. Lenne itt tennivaló. Azokat a lehetőségeket kihasználva, amik a még megmaradt öntözésben rejlenek. Itt több támogatás kellene az államtól, illetve minisztériumtól. Ezt szóvá kellene tennie a Nemzeti Agrárkamarának” – tette hozzá a gazdálkodó.

Tavaly a búza a legjobb földeken is veszteséges volt. A kukorica rekordterméssel nyereséges volt, de ilyen nem minden évben van.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!