Gyászos a helyzet mézfronton

KK, 2017. május 1., hétfő 10:11, frissítve: hétfő 11:14
A tavalyi méhállomány fele fog csak akácmézet termelni idén. A rossz időjárás és egy Ázsiából származó atkafajta hozta nehéz helyzetbe az ágazat szereplőit. Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület és a Mezőgazdasági Minisztérium azt kezdeményezi, hogy csak vizsga letétele után lehessen elkezdeni a méhészkedést. A méz áfacsökkentése is napirenden van, a teherkönnyítésre az alapvető élelmiszerek után a vadhúsokkal együtt kerülhet majd sor.

Bár a kaptárakból már kirajzottak a méhek, mégis nehezen kezdte az ide évet a mézágazat. A méhészek arra panaszkodnak, hogy a változékony időjárás, az áprilisi fagy és egy ázsiai atkafajta hatalmas pusztítást végzett a hazai méhállományban.

„Baranya megyében közel a tavalyi évi bejelentett méhállománynak 50 százaléka szenvedett kárt. Ez azt jelentette, hogy 30 százalék elpusztult és 20 százalék legyengült, nem válik termelővé. Ez azt jelenti, hogy 50 százalékkal kevesebb a termelő méhcsalád az idei évben” – nyilatkozta May Gábor méhész.

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület szerint a helyzetet azonban tovább nehezíti, hogy tucatjával lépnek be az ágazatba a nagyon alacsony képzettségű új szereplők.

„Az agrárminisztériummal közösen azt kezdeményezzük, hogy csak megfelelő alapvizsga letétele után lehessen elkezdeni méhészkedni. Ez nem egy tanfolyam lesz, csak vizsga, és a vizsga kimondottan, a méhegészségüggyel és a méhtartás szabályozásával lesz kapcsolatos” – emelte ki Boross Péter elnök.

Hiába számít Magyarország méznagyhatalomnak, a magyarok évente fejenként 70 dekagrammot fogyasztanak, ez messze elmarad az európai uniós átlagtól, ami több mint egy kilogramm.

„Az a célunk, hogy 2020-ra elérjük mi is az egy kilogrammot legalább, ezért nagyon sok olyan rendezvényt szervezünk, ahol a mézfogyasztás előnyeire, a mézfogyasztás hasznosságára hívjuk fel a figyelmet. Ilyen nagyszerű kezdeményezés a Szlovéniából eltanult mézes reggeli. Hiszen ez már az óvodában, az iskolában tanítja a gyerekeket arra, hogy milyen más úgy iskolába menni, ha egy vajas mézes kenyeret fogyasztunk reggelire” – nyilatkozta Nagy István, az Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára.

Az ágazat helyzetét és a fogyasztást tovább javíthatná a méhészek által várt áfacsökkentés. A teherkönnyítésre azonban csak az alapvető élelmiszerek áfamérséklése után a vadhúsokkal együtt kerülhet majd sor.

hirdetés
Legfrissebb
Legolvasottabb
hirdetés