2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 12:00

Gyanúsan olcsó étolajak a polcokon

2016. június 23., csütörtök 11:38, frissítve: csütörtök 11:45

Gyanúsan olcsó étolajakat talált egy szakértőkből álló csoport a Reál, a CBA és több kisebb élelmiszerbolt polcain – tudta meg a Magyar Nemzet.

A külföldi termékek között van cseh, ukrán, szerb és horvát gyártmány is, utóbbi országban nem is termesztenek napraforgót. Bevásárló körútjukról rejtett kamerás felvételeket készítettek. Az itthon előállított étolaj jellemzően 400–510 forint közötti áron kerül a polcokra literenként, ezek között viszont volt olyan is, ami csak 300 forintba kerül. Ilyen árkülönbség – szerintük – csak akkor lehetséges, ha a termékek után elcsalták az áfát – állítják a szakértők. Ugyanez a csoport az amerikai étolaj-forgalmazó cég, a Bunge felkérése nyomán 2011-ben már végzett egy hasonló vizsgálatot, ami után az adóhivatal 2,3 milliárd forintos áfacsalásra derített fényt.

A Nemzeti Adó és Vámhivatal kérdésünkre írásban válaszolt, de csak általánosságban. Kifejtik, hogy mivel az ilyen termékek iránt folyamatos a kereslet, várhatóan továbbra is állandó eszközei lesznek az áfacsalásoknak. A gyanús étolajakról bővebben is szó lesz Panaszkönyv című műsorunkban szombaton este 8 órakor.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!