2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Folytatódhat a rezsicsökkentés, tarol Mészáros cége

2016. november 18., péntek 07:47, frissítve: szombat 17:05

Belengette a rezsicsökkentés folytatását a nemzeti fejlesztési miniszter. Pert indított a nemzeti mobilfizetés ügyében Magyarország ellen az Európai Bizottság. Tarol a Mészáros Lőrinc-közeli Duna Aszfalt. Hírösszefoglaló.

Belengette a rezsicsökkentés folytatását a nemzeti fejlesztési miniszter. Seszták Miklós a Magyar Időknek azt mondta, a kormány megvédi az eddigi eredményeket, így áremelés biztosan nem lesz, az energiaárak mérséklését most a piaci folyamatokhoz kötik. A miniszter az ipari rezsicsökkentésről azt mondta: Brüsszel miatt nehézkes a bevezetése, de itt is el akarják érni az árak mérséklését. A tárcavezető szerint ugyanakkor a nemzetközi piacon amúgy is csökkentek az árak az elmúlt időszakban.

Jön az autós rezsicsökkentés is. Kerekasztal-tárgyalást indít a kormány az érintett érdekképviseletekkel az autózásról, annak adminisztratív terheiről, az üzembe helyezés és az üzemben tartás költségeinek csökkentéséről – közölte a Miniszterelnökséget vezető Lázár János szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján. A miniszter jelezte, 40 év után megfontolandónak tartja egy új KRESZ megalkotását is. Hozzátette: a régióban Magyarországon a legdrágábbak az autózással járó kötelezettségek a rendszámtól a kötelező felelősségbiztosításig.

„Magyarországon egy 1600 köbcentiméteres Skoda üzembe helyezése, amely új vásárlású jármű és 5 millió 300 ezer forintba kerül, a gépjármű üzembe helyezése 266 ezer forintba kerül. Ez Lengyelországban 140 ezer forint, Szlovákiában 120 ezer forint, és Csehországban nincs 100 ezer forint. Ezt azért mondom el, hogy a V4 országai között mekkora különbségek vannak az autósokat terhelő kötelezettségeket illetően, mennyibe kerül egy rendszámtábla, mennyibe kerül egy forgalmi engedély, mennyi a kötelező biztosítás, mennyi az eredetiségvizsgálat, vagy mennyi például  a regisztrációs adó. Ez kétszázezer embert érintett az elmúlt esztendőben, hiszen 200 ezer autó vásárlására került sor” – emlékeztetett Lázár János.

Pert indított a nemzeti mobilfizetés ügyében Magyarország ellen az Európai Bizottság. Az uniós bírósághoz eljuttatott kereset a kötelezettségszegési eljárás következő lépése. Brüsszel szerint a magyar szabályozás megfosztja a fogyasztókat a versenyképes áron nyújtott szolgáltatásoktól. Az országos egységes mobilfizetési rendszer 2014. július elsejétől működik, ezen keresztül lehet fizetni a parkolásért és az autópálya-használatért is.

Tarol a Mészáros Lőrinc-közeli Duna Aszfalt. A kormányközeli cég építheti meg az M4-es gyorsforgalmi, Üllő és Cegléd közötti 44 kilométeres út első, Albertirsáig tartó 30 kilométeres szakaszát több mint 52 milliárd forintért. A nyertes vállalkozókkal a szerződéskötés december elején várható, a kivitelezési munkálatok 2017 elején kezdődhetnek meg.

A hétvégi magyar–szerb kormánycsúcs előkészítéséről tárgyalt Szijjártó Péter Belgrádban, a magyar–szerb gazdasági vegyes bizottság társelnöki találkozójának keretében. A külgazdasági és külügyminiszter a találkozót követően azt mondta: Szerbia Magyarország számára gazdasági és biztonsági szempontból is stratégiai partner, ezért Budapest továbbra is támogatja Belgrád európai integrációját.

„Szerbia Magyarország számára egy stratégiai partner, gazdasági szempontból, valamint biztonsági szempontból is, ugyanis – a Nyugat-Balkán európai integrációja egy biztonsági kérdés is Magyarország számára, és Szerbia ebben a tekintetben élen jár a nyugat-balkáni országok között, és energiabiztonsági kérdés is számunkra a Szerbiával kiváló együttműködés, tekintettel arra, hogy egymásra vagyunk utalva az európai uniós térségben” – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Mínuszban zárt a BUX. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe 0,1 százalékos csökkenéssel, 29 941 ponton fejezte be a csütörtöki kereskedést.

Erősödik a forint, az euróval szemben a 309-es szint körül jegyezték tőzsdezáráskor. Egy svájci frankért 289, egy angol fontért 361, egy amerikai dollárért pedig 290 forintot kértek a bankközi kereskedelemben.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!