2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Balhék várhatók az állami földek árverésein

2015. október 3., szombat 19:41, frissítve: vasárnap 08:54

Balhék várhatók az állami földek árverésein, a Jobbik már szervezi az ellenállást a megyei jogú városokban. Az egyik baloldali ellenzéki párt szerint a spekulánsok zsebszerződésekkel simán ki tudják játszani a földtörvényt, hiába állítja ennek ellenkezőjét a kormány.

A három hektárnál kisebb földeket meghirdetik, az ajánlattételi felhívást október közepéig kell közzétenni. A nagyobb területeket dobra verik, az árverések október végén, november elején kezdődnek a megyei jogú városokban. A kormány 350 ezer hektár állami földet ad el év végéig. Azok a földművesek, akiknek nincs elég pénzük, 2 és fél százalékos kamattal vehetnek fel kölcsönt húsz évre a Magyar Fejlesztési Banktól. Az MSZP arra figyelmeztet, hogy az uniós szabályok értelmében állami pénzintézet nem folytathat kereskedelmi banki tevékenységet, a földhitelprogram viszont az lenne a szocialisták szerint.

„Ne hozzon zavarba, én nem vagyok bankjogász, nem értek a bankügyekhez, ezt tőlük kellene megkérdezni.” Arról viszont magabiztosan nyilatkozott a földügyi államtitkár, hogy spekulánsok nem tudják elhappolni a földet a családi gazdaságok elől. „Megszámlálhatatlan mennyiségű licitet kellene megnyerjen ahhoz, hogy egyáltalán valamilyen kisebb vagy közepes méretű birtokot össze tudjon rakni. Meg kéne nyerni a rengeteg licitet. 300 hektáros tulajdonszerzési maximum van Magyarországon, ha már neki van valamennyi, akkor már csak a különbözetet tudja megvásárolni, de ha nincs is semmije, akkor is maximum 300 hektárt tudna venni. Ha helyi lenne, meg ha az összes licitet megnyerné, olyan csillagállásnak kellene lennie, ami elképzelhetetlen, hogy előfordul” – mondta Bitay Márton állami földekért felelős államtitkár.


A Jobbik szerint a törvényi korlátok egyszerűen kijátszhatók például úgy, ha a kormánypártokhoz közel álló üzletemberek zsebszerződéseket kötnek a helyben lakó földművesekkel. Az ellenzéki párt képviselői a földtörvény parlamenti szavazásakor az ülésteremben tiltakoztak. Hasonló akciókra készülnek most is, de az Országház falain kívül. „Az induló árveréseket akár fizikailag is megpróbáljuk megakadályozni erre minden megyei jogú városban lehetőségünk lesz, hiszen állítólag a kormányhivatalokban lesznek ezek az árverések. Felállítottuk a csapatainkat vidéken is, és hasonló erőkkel készülünk arra, ahogy mondtam, fizikailag is megállítsuk ez az őrültséget, és rábírjuk arra, hogy visszavonja ezt a tervezetet” – fogalmazott Magyar Zoltán jobbikos országgyűlési képviselő.

Tiltakozik a baloldali ellenzék is. A Párbeszéd Magyarországért elvárja az ombudsmantól, hogy kezdeményezze a földprivatizáció alkotmánybírósági felülvizsgálatát.

Az ellenzéki pártok hétfőn a Kossuth téren közösen tüntetnek az állami földek privatizációja ellen.



@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!