2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Túlélve Bolíviát

Következik:

CPAC Magyarország 2024 03:40

Földbérleti díj: az államtitkár és a Jobbik egyetért

2015. november 2., hétfő 20:33

Az államtitkár és a Jobbik is egyetért az eladott állami földek bérleti díjának emelésével. Az MSZP szerint az agrárkamara javaslatának vesztesei ugyanúgy a mezőgazdasági vállalkozások lesznek, ahogy az állami földek dobra verésének is.

Az állami földek új tulajdonosai piaci árat kérhetnek a bérlőktől, ha a parlament rábólint az agrárkamara elnökének törvénymódosító javaslatára. A piaci bérleti díjat az agrárkamara szakértői határoznák meg. Nem ingyen, a földtulajdonosnak fizetnie kellene a becslésért. „Miért kerülne veszélybe egy vállalkozás, hogyha a piaci körülmények között kell gazdálkodni? Hogyha veszélybe kerül a vállalkozás, akkor piaci körülmények között nem életképes. Én nem tartok ettől. Ha egy cég piacképesen működik, akkor miért kellene ettől tartani, ha megszűnik a dotáció, és összeomlik a gazdaság” – mondta Győrffy Balázs országgyűlési képviselő.

A földügyi államtitkár támogatja a kamara javaslatát. Bitay Márton nem tart az új földesurak mohóságától. „Azzal én sem értenék egyet – és az a bíróságon sem fog megállni –, hogy ha valaki a piaci ár többszörösére próbálná emelni a bérleti díjat, mert az egy mögöttes jogügyletre világíthatna rá, és ez a bírósági joggyakorlatnál sem szokta megállni a helyét, hogy ha valaki ilyen eszközzel próbálná meg a bérlőt kitúrni a területről. Itt arról van szó, hogy a piaci árat találjuk meg és a tulajnak legyen lehetősége erre a szintre emelni a díjat” – fogalmazott a földügyi államtitkár.

Az LMP szakpolitikusa tiltakozik. „A Fidesz gyorsítja a saját biztonsági rendszerét és megvalósítja ezt a termőföldrablást. Teljesen mindegy lesz 2018-ban, ki nyeri a választásokat, mert Magyarország gazdasága és a természeti erőforrások fölötti rendelkezés jogát meg fogja szerezni” – hangsúlyozta Sallai R. Benedek.

Az MSZP szerint a bérleti díjak emelésének ugyanúgy a mezőgazdasági vállalkozások lesznek a vesztesei, ahogy az állami földek dobra verésének is. „A hazai állattenyésztés közel 80 százalékát ezek a társas vállalkozások adják, és ők foglalkoztatják a legtöbb embert, amikor arról van szó, hogy vidéken hogyan tudunk az embereknek megélhetést biztosítani, akkor úgy tönkretenni ezeket a vállalkozásokat, hogy közben nem találom ki, hogy mi legyen helyette, én ezt a vidék elárulásának tartom” – szögezte le Harangozó Gábor MSZP-s országgyűlési képviselő.

A Jobbik egyetért az agrárkamara elképelésével, bár azt megkésettnek tartja.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!