2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Feszült a hangulat a kínai tőzsdén

2016. január 8., péntek 11:43

Emelkedéssel nyitott a kínai tőzsde az egy hete tartó ingadozás után. A világ második legnagyobb gazdaságának értékpapírpiacain a jüan gyengülése okozott pánikot, és erre a hatóságok lépései is ráerősítettek.

Feszült a hangulat a kínai tőzsdén. Ezen a héten már kétszer is felfüggesztették a kereskedést a hatóságok az indexek gyors zuhanása miatt. Az értékvesztést eredetileg az okozta, hogy a kínai nemzeti valuta, a jüan gyengülni kezdett, ami kételyeket keltett a kínai gazdaság állapotával kapcsolatban. A pánikhangulatot tovább fokozta az az év elején bevezetett új rendszer, amely 5 százalékos zuhanás esetén felfüggeszti a kereskedést. Vagyis a stabilitás megőrzésére bevezetett mechanizmus épp az ellenkező hatást érte el. Pénteken már erősödtek a részvényárfolyamok, de csak azután, hogy feloldották az automatikus féket.

Kína a világ második legnagyobb gazdasága az Egyesült Államok után, ezért a tőzsde ingadozása az amerikai és az európai börzén is eladási hullámot okozott. Elemzők elkerülhetetlennek tartják a kínai fizetőeszköz leértékelődését. „Kína az egyetlen ország, amely nem értékelte le a nemzeti valutáját, miközben az összes többi nagyobb ország megtette ezt. Úgy gondolom, hogy nagyon erős valuta, és természetes, hogy a lassuló gazdaság végül leértékelődéshez vezet a központi bank lazításának köszönhetően” – fogalmazott Paul Jackson pénzpiaci elemző.

Pénzpiaci szakértők jelentős problémának tartják, hogy a kínai értékpapírpiac még éretlen, vagyis túlsúlyban vannak a kisbefektetők, akik hajlamosak a pánikra.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!