2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:10

Felfüggesztették a sztrájkot, a Tesco hajlandó tárgyalni

2017. szeptember 11., hétfő 18:15, frissítve: hétfő 18:57

Felfüggesztették a Tesco-sztrájkot a szakszervezet és a vállalat mai tárgyalásán. A munkabeszüntetés után a cég ismét hajlandó tárgyalni a bérek emeléséről illetve a létszámhiány megoldásáról, legközelebb három hét múlva lesz egyeztetés. A Tesco-dolgozók pénteken hirdettek kétnapos sztrájkot, a hétvégén 27 áruház zárt be, számos helyen pedig akadozott a vásárlók kiszolgálása.

Péntek délután az egyik Tescóban, miután sztrájkot jelentettek be az alkalmazottak, kezdett kaotikussá válni a helyzet. Szombaton már 27 üzlet zárt be, és számos hipermarketben akadozott a vásárlók kiszolgálása. Győrben is hiába kukucskáltak a vásárlók.

 

„Abszolút nem érdekel, hogy a Tesco mit csinál, mert szerencsére annyi bolt van, hogy átmegyünk egy másikba és ott vásárolunk” – mondta egyikük.

A Tesco-alkalmazottak azonban úgy érezték: sztrájk nélkül nem kapnak béremelést.

– Mivel lenne elégedett? Hogyha a kezébe mennyivel kapna többet?
– Legalább 20-30 ezer forinttal.

A Tesco egyik alkalmazottja.

Még nem tudni, mennyivel kapnak majd többet az alkalmazottak, de a hétfői tárgyalás eredményes volt; a sztrájkot felfüggesztették, miután a cég ismét hajlandó tárgyalni a bérekről illetve a létszámhiány megoldásáról. Legközelebb három hét múlva egyeztetnek.

„Ezzel a kompromisszumos javaslattal együtt azt is megígértük most a Tescónak, hogy a válaszig és az újabb tárgyalásig nem teszünk további sztrájkintézkedéseket, tehát nem lesznek most további akcióink. Ezt azért is tartjuk fontosnak, mert a munkavállalók körében nagyon nagy volt a támogatottsága ennek a sztrájknak, ugyanakkor meg is osztotta a munkavállalói réteget. Szeretnénk, ha egy picit ezek a most, a sztrájk alatt szerzett – néha a munkavállalók által egymásnak is osztott – sebek begyógyulnának” – nyilatkozta Karsai Zoltán, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete Tesco alapszervezetének elnöke.

Amennyiben a sztrájk ideje alatt visszaéltek a munkavállalók vagy az esetenként őket helyettesítő diákok helyzetével, jogorvoslatért a szakszervezetekhez lehet fordulni.

„A diákmunkásokkal és az egyéb problémákkal kapcsolatban azt szeretném elmondani, hogy alakul egy csoport, amelybe a Karsai Zoltán által képviselt szakszervezetből, sztrájkbizottságból illetve a KDFSZ sztrájkbizottságából, szakszervezetéből egy-egy fő delegálva van, illetve a munkáltató részéről is egy delegált képviselő, ezek a személyek egy bizottságot alkotva minden egyes problémát, akár itt az egri diák, akár Szerencsen volt vagy más áruházakban probléma, ki fogják vizsgálni” – hangsúlyozta Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke.

A sztrájk miatt most először a Tesco közép-európai menedzsmentje is egyeztet a magyar érdekvédőkkel. A munkabeszüntetés miatt a multit körülbelül egymilliárd forintos kár érhette.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!