2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Bayer show

Következik:

Vezércikk 14:00

Feladni látszik grandiózus célját a kormány

2016. augusztus 29., hétfő 18:20, frissítve: kedd 13:39

Sem egymillió új munkahellyel, sem 5,5 millió ember foglalkoztatásával nem számol már a kormány – legalábbis a nemzetgazdasági miniszter szavai szerint. Varga Mihály a kecskeméti szakképzési tanévnyitón azt mondta: nem fog jelentősen nőni Magyarországon a foglalkoztatottság.

2010-ben a kormány adatai szerint 3,7 millióan dolgoztak Magyarországon. Akkor tíz év alatt egymillió új munkahelyet ígért a kabinet. Két évvel később az iparkamara évnyitóján Orbán Viktor ennél is ambiciózusabb célokról beszélt. „A magyar kormány azt a célt tűzte ki maga elé, hogy többen éljenek munkából Magyarországon, mint munkán kívüli juttatásból. Ha ezt lefordítom a számok nyelvére, akkor azt mondanám, hogy a magyar kormánynak és nekem személy szerint az a célom, hogy Magyarországon mintegy 5,5 millió ember éljen munkából, és ne legyen magasabb a nem munkából élők száma 4,5 milliónál. Ez a cél” – fogalmazott egykor a miniszterelnök.

Úgy tűnik, ezt a célt feladta a kormány. A nemzetgazdasági miniszter Kecskeméten, az országos szakképzési és felnőttképzési tanévnyitón már azt mondta: hat év alatt 630 ezer új munkahelyet teremtettek. Varga Mihály szerint azonban nemhogy az 5,5 milliót, de az 5 milliót sem fogják elérni. „Ha a 250 ezres munkanélküliségből még egy nagy részt vissza tudunk csatornázni a munka világába, annak mi fogunk örülni a legjobban, és ehhez minden támogatást, segítséget meg fogunk adni. De számolni kell azzal, hogy a ma dolgozó 4,3 millió embernél nagyságrendekkel sokkal többet a munka világába nem tudunk integrálni” – jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter.

A miniszter éppen ezért most már inkább a hatékonyságon javítana, hogy versenyképesebb legyen a magyar gazdaság. „Nekünk folyamatosan azt kell a jövőben néznünk, hogy melyek azok az ágazatok, melyek azok a területek, ahol a hozzáadott érték olyan módon tud növekedni, hogy nem igényli a munkaerő jelentős nagyságú bővítését” – emelte ki a tárcavezető.

Csath Magdolna közgazdász szerint globális jelenség, hogy a termelőszektorban kevesebb a beruházás, és ezért kevesebb új munkahely jön létre. A hazai kisvállalkozások helyzetén azonban, úgy véli, lehetne javítani. „Nemcsak abban lehet gondolkodni, hogy jön egy külföldi, és itt munkahelyeket teremt, hanem amit a kormány tenni tud még azért, hogy több munkahely jöjjön létre, arra van egy nagyon egyszerű recept: az üzleti környezetet rugalmasabbá, bürokráciamentesebbé, átláthatóbbá kell tenni, és ezzel hozzá kell segíteni a kisvállalkozói szektort, hogy bővüljön” – mutatott rá a közgazdász.

Varga Mihály tájékoztatása szerint a munkanélküliség az idén öt százalék alá csökkenhet.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!