2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Hírek 17:00

Gazdaság

Fazekas: Kapott már eleget a nagybirtokosi réteg

Kapott már eleget a nagybirtokosi réteg – ezzel indokolta a földművelésügyi miniszter az agrártámogatási rendszer átalakítását. Az intézkedéssel a kormány a kis- és közepes gazdaságokat akarja támogatni, és a tárcavezető szerint az sem baj, ha emiatt 10 százalék alá csökken a nagybirtokok aránya Magyarországon.

A Körös-Maros Nemzeti Park költségvetésének 80 százalékát érintheti a területalapú mezőgazdasági támogatások átcsoportosítása. A nemzeti park területe 8400 hektár, és a kormány döntése értelmében 1200 hektár felett nem járna a támogatás, ami 585 millió forint elvonást jelent. A park igazgatója azt mondta, még nem tudják, hogy miből pótolják a kieső bevételt. „A költségvetésünk jövő évi tervezése folyik, és reméljük, hogy a költségvetésben meg fogjuk találni a lehetőséget a kieső bevétel visszapótlására” – mondta Tirják László.

Az LMP részben egyetért a területalapú támogatások megvonásával, de szerintük nem csak az üzemméret alapján kellene eldönteni, hogy kitől vonják meg a hozzájárulást. Így a kormány intézkedése tömeges elbocsátásokkal járhat az ökopárt szerint. „Ez szerintünk nagyon-nagyon aggályos intézkedés, mert habár az irány jó, egyértelmű, hogy vidéken a foglalkoztatási mértéket fenntartó vállalkozásokat meg kellene tartani, és csak azokat a gazdaságokat sújtani szankciókkal, amelyekben nincs olyan társadalmi haszon, amely a munkahelyteremtés kapcsán megjelenik” – vélekedett Sallai Róbert Benedek zöldpárti képviselő.

A földművelésügyi miniszter szerint az átcsoportosítással az volt a céljuk, hogy a kis és közepes gazdaságokat hozzák előnybe. Fazekas Sándor azt mondta, az se baj, ha közben a nagybirtokok aránya tíz százalék alá csökken Magyarországon. „Nyilván vannak vesztesek, a kizárólag növénytermesztéssel foglalkozó gazdaságok kevesebb agrártámogatást fognak kapni, de kapott már eleget a nagybirtokosi réteg, itt az idő, hogy a kis és közepes családi gazdaságok részesüljenek ezekben az előnyökben. A célunk az, hogy az agrártámogatásoknál is a kisbirtok-nagybirtok arány 80-20 százalék legyen, ezt megvalósítjuk ebben az időszakban. Tudom, hogy ez valakiknek nem tetszik, de az arány lehet még 90-10 százalék is” – mondta Fazekas Sándor.

A kormány hétfőn jelentette be, hogy 1200 hektár fölött megvonják a területalapú támogatást. A pénzt egyebek között állatjóléti célokra, sertés- és baromfitartásra csoportosítják át. A kabinet az intézkedés nyomán nemhogy leépítésekkel, hanem ötvenezer új munkahely létrejöttével számol.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Célpontban az ellenzék új messiása + videó

Célpontban az ellenzék új messiása + videó

Templomból kijövő emberekkel üvöltöző alelnök és fegyházat is megjárt pénzügyi háttérember. Hogy melyik pártról van szó? A Tisza Pártról, Magyar Péterről és az anyósjelöltjéről.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!