2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Fájdalmas lesz, de a cég nincs veszélyben

2015. október 6., kedd 18:11, frissítve: kedd 18:11

Az összes tervezett beruházását felülvizsgálja a Volkswagen a dízelbotrány miatt, és szigorítják a már megkezdett költségcsökkentéseket – közölte a német autóipari óriás vezérigazgatója, a társaság üzemi gyűlésén. Matthias Müller úgy fogalmazott: a változás nem lesz fájdalommentes – a nem létfontosságú beruházásokat mind törlik vagy elhalasztják.

Dízel Volkswageneket teszteltek a dél-koreai környezetvédelmi minisztérium szakemberei. Arra voltak kíváncsiak, hogy a német autógyár náluk is manipulálta-e a jármű károsanyag-kibocsátási adatait.

A csalás leleplezése óta 8 százalékkal kevesebb Volkswagent adtak el Dél-Koreában, ahol a németeknek 120 ezer kocsit kell várhatóan visszahívniuk.

Matthias Müller, a Volkswagen új vezérigazgatója a wolfsburgi üzemi gyűlésén elismerte, hogy fájdalmas időszak elé néz Németország legnagyobb vállalata. A nem létfontosságú beruházásokat törlik vagy elhalasztják, a nadrágszíjat pedig tovább húzzák, azaz még nagyobb megszorítást hajtanak végre. Piaci elemzők arra számítanak, hogy a cég túléli a német precizitásba vetett bizalom elvesztését.

„Úgy gondolom a társaság nincs végveszélyben, de rövid távon beszennyezte a hírnevét. Németország eddig, ha képviselt valamit, akkor az a minőség és a becsületesség volt. A minőséget továbbra sem vonják kétségbe, de az integritást igen” – fejtette ki Nick Parsons közgazdász.

A világszerte 600 ezer embert foglalkoztató Volkswagen vezetősége azt állítja, hogy munkahelyek egyelőre nincsenek veszélyben, de a cég jövője attól függ, hogy vissza tudja-e szerezni az autósok bizalmát.

11 millió olyan dízelkocsit adott el a Volkswagen-csoport, amelyben a károsanyag-kibocsátást számítógépes programmal manipulálták, 8 millió autó Európában fut. Franciaországban és Olaszországban már eljárás indult a Volkswagen ellen, és a társaságnak becslések szerint 20 milliárd euró kártérítést kell majd fizetnie.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!