2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 22:40

Ezt kockáztatják a kafetériaszabályok átírásával

2016. szeptember 29., csütörtök 18:58, frissítve: csütörtök 20:32

Az állampapírpiacon is gondot okozhat az, hogy a kormány ötven százalékra emeli a munkáltatók által fizetett önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulást. A pénztárak úgy számolnak, hogy a cégek negyede-ötöde megszünteti tagdíjátvállalást. A pénzügyi államtitkár azt reméli, hogy a munkavállalóknak adott szja-kedvezmény ezt ellensúlyozza majd.

„Látszik, hogy a nyugdíjpénztárak megtakarításának nagyságrendileg 60 százaléka köt ki a magyar állampapírpiacon, ez összegszerűen 700 milliárd forint körüli összeget jelent” – mondja Hornung Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium pénzügyekért felelős államtitkára.

Ezt a befizetést veszélyeztetheti, hogy a kormány a kafetériaszabályok átalakításával 50 százalékos adóval terheli a munkáltatók nyugdíjpénztári befizetését. Az államtitkár azt reméli, hogy ha a cégek egy része megszünteti majd ezt a juttatást, a dolgozók majd folytatják a tagdíjbefizetéseket a készpénzben kapott kafetériajuttatásból.

„Az utóbbiba került bele a pénztári szabályozás. Emellett azonban fontos kiemelni, hogy szja-kedvezményt is kapnak azok, akik az önkéntes pénztári körbe befizetnek. Illetve nyilván abból a 100 ezer forintos, nagyon kedvezményes adózású készpénzből, amely a rendelkezésükre áll, mindenki dönthet úgy, hogy az öngondoskodás fényében befizet a pénztárakba” – teszi hozzá Hornung Ágnes.

A pénztárakat tömörítő szövetség elnöke is abban bízik, hogy nem csökken jelentősen a tagdíjbevétel. „Felméréseink szerint a munkáltatók 70 százaléka feltehetőleg megtartja ezt a támogatási formát, illetve minimális mértékben akár még emeli is, és csak 20-23 százalékuk lesz az, amely esetleg kivezeti a tagdíjátvállalást a juttatási rendszeréből” – nyilatkozza Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke.

A jegybank pénzügyi szervezetek felügyeletéért felelős ügyvezető igazgatója viszont arra emlékeztetett, hogy 2008 és 2015 között harmadával csökkentek a munkáltatói befizetések az önkéntes nyugdíjpénztáraknál, és nőtt a tagdíjat nem fizetők aránya. „Folyamatosan futott fel a nemfizetők aránya a teljes létszámon belül, és aztán stagnált. Ugye látjuk, hogy ez 2007–2008-ban 13-23 százalék volt, tehát azért ez korábban jóval egészségesebb szint volt” – jegyezte meg Kandrács Csaba. Szerinte kockázatot jelent, hogy jelenleg az 1,1 millió pénztártag fele nem fizet tagdíjat.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak az állampapírpiac 6-8 százalékát fedik le.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!