2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

„Ezt a szakmát megnyúzták”

2015. október 8., csütörtök 10:08, frissítve: csütörtök 14:20

Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára a Magyarország élőben című műsorunkban arról beszélt, hogy igen pozitív az egyik üzletlánc 10 százalékos béremelése, de a kereskedelem továbbra is létszámgondokkal küzd. Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke hasonló véleményen van; szintén a Hír TV stúdiójában arról beszélt, hogy a rossz munkakörülmények tartják vissza a munkavállalókat attól, hogy a kereskedelemben helyezkedjenek el.

„Sikerült lefelé taposni a szakmai színvonalat azokkal a lépésekkel, amelyek az elmúlt egy évben történtek a kereskedelemben. Ezt a szakmát megnyúzták. Az Auchan esetében 4 ezer emberről beszélünk, de hangsúlyozni szeretném, a kereskedelem a legnagyobb munkáltató, 550 ezer ember dolgozik benne, ebből 350 ezer munkavállaló, tehát amikor az Auchan emeléséről beszélünk, és örülünk neki közösen, akkor ebből a 350 ezer munkavállalóból 4 ezernek oldódott meg a sorsa” – mondta a Hír TV-ben Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének elnöke.

Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke televíziónkban arról beszélt, hogy a vasárnapi boltbezárás nem okozott tragédiát a kereskedelemben, sőt néhány százalékkal még nőtt is a forgalom. Felhívta rá a figyelmet, hogy a hipermarketek is toborozzák az új dolgozókat, de a rossz munkakörülmények és a kis fizetés miatt nincs elég jelentkező. „Van olyan megye, ahol az emberek egyharmada minimálbért keres, megyei szinten ez 1 millió embert érint. Mi egy nagyon erőteljes minimálbér-emelést szeretnénk a kereskedelemben, sőt nem csak a kereskedelemben, hiszen vannak olyan szakmák, ahol nagy baj van” – hangsúlyozta.

Mint beszámolunk róla, béremeléssel pótolja dolgozóinál a vasárnapi zárva tartás miatt kiesett jövedelmet az Auchan. Az áruházlánc átlagosan 10 százalékos emelésről egyezett meg a szakszervezetekkel. A béremelés január helyett már most októberben érvénybe lép, a multilánc 1,2 milliárd forintot költ rá. Az új dolgozók három, illetve hat hónap után további béremelésre és prémiumra lesznek jogosultak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!