2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Évi 43 milliárdba fáj az áfacsökkentés

2016. június 24., péntek 21:45

5 százalékra csökken a friss tej, a tojás és a baromfihús áfája 2017-ben. A változás évente mintegy 43 milliárd forintjába kerül a költségvetésnek.

Tehenekkel tüntettek május végén a gazdák a pesti rakparton. Azért tiltakoztak, mert a kormány jövőre csak a nyers tej áfáját csökkenti, a tartós és uht-tejekét nem.

– Még talán ezt az évet kihúzzuk. Most bízunk a jó minőségű tömegtakarmányokban, hogy be tudunk tárolni, aztán nem tudjuk, hogy mi lesz.
– És ha nem változik semmi, akkor egy év múlva…?
– Felszámoljuk az ágazatot.

A Baromfi Termék Tanács azonban elégedett a kormány által ígért áfacsökkentéssel, a szervezet szerint a sertéshúshoz hasonlóan a változás meg fog jelenni majd a fogyasztói árakban is. „Természetesen áttételesen az előállítók, tehát mi, baromfisok is profitálunk belőle. Ha egy termékcsoportnak a fogyasztói ára közel húsz százalékkal csökkenni fog, akkor a forgalma növekszik, és a forgalomnövekedés minden termék-előállítónak szíve vágya” – így Bárány László, a Baromfi Termék Tanács elnöke.

A vidékfejlesztési miniszter azt is megerősítette, hogy 2017 január elsejével az éttermi étkezés általános forgalmi adója is kisebb lesz. „A friss tej áfája 18 százalékról 5 százalékra, a tojásé és a baromfihúsé 27-ről 5 százalékra csökken, sőt az éttermi étkezésé is csökken 27-ről, 18 százalékra. Ez azt jelenti, hogy minden magyar családnál 35-40 ezer forintos megtakarítás keletkezik, ez akár bér-, illetve nyugdíjemelésnek is tekinthető” – közölte Fazekas Mihály vidékfejlesztési miniszter.

A tárcavezető további élelmiszerár-csökkenést sem tart kizártnak, következő lépésként olcsóbb lehet a hal, a kenyér, sőt akár a zöldségfélék is.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!