2024. 05. 16. Csütörtök Mózes, Botond napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Szolgának születtek 03:00

Gazdaság

Európa lemarad erről a hajóról

Európa lekésett arról, hogy közép-ázsiai földgázforrásokkal csökkentse a függőségét az orosz gáztól. Többek között erről volt szó azon a konferencián, amit a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a Külügyi Intézet szervezett az európai és magyar energiabiztonság jövőjéről. A szakértők abban egyetértenek, hogy Európa szén-, kőolaj- és földgázfüggősége a következő évtizedekben nem csökken.

Európának versenyhátrányt jelent az orosz gázfüggőség, az Európai Unió az energiaszükségletének 60 százalékát importálja, miközben Amerikában 10 százalék az arány – hangzott el a Külügyi Intézetben rendezett energetikai konferencián. Közép-Ázsia lehetne az alternatív beszerzési forrás, de az ottani kitermelés már Kínáé – emlékeztetett a 28 országot tömörítő, párizsi székhelyű Nemzetközi Energia Ügynökség vezetője, a magyar Varró László.

„Európában kényelmes, jól fizető munka lehet az embernek, hogy konferenciákat szervez arról, miként lehet a közép-ázsiai földgázt eljuttatni Európába. Ez felesleges időtöltés. Európa lemarad erről a hajóról. Egy hatalmas porszívót képzeljenek el a kínai határon, ami Közép-Ázsiából minden földgázt kiszivattyúz” – fogalmazott Varró László, a Nemzetközi Energia Ügynökség igazgatója.

Kínában évente 2 ezer kilométer gázvezetéket építenek, miközben Európában még mindig csak terv a Nabucco, a Déli Áramlat, vagy az a vezeték, amely Azerbajdzsánból indulna.

„A magyar energiadiplomáciának két pillére van. Projekteket támogatunk, amelyek több forrást teremtenek, illetve bővítik a közép-európai és európai energiapiacot. Ezzel kapcsolatban támogatjuk minden szomszédunk belépését a közös energiapiacra. A horvát csatlakozás, illetve a Nyugat-Balkánon és még távolabb folytatott tárgyalások a magyar nemzeti érdekeket szolgálják” – közölte Martonyi János külügyminiszter.

Energiaipari szakértők arra számítanak, hogy a következő 2-3 évtizedben a zöld energiaforrások még nem veszik át a fosszilis tüzelőanyagok helyét.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

A Paks történelmi diadala

A Paks történelmi diadala

A Paks hosszabbításban 2-0-ra legyőzte a bajnok Ferencvárost a labdarúgó MOL Magyar Kupa Puskás Arénában rendezett szerdai döntőjében.
Nem csitulnak az indulatok a Fico-merénylet után + videó

Nem csitulnak az indulatok a Fico-merénylet után + videó

Elképesztő gyűlöletáradat indult el a megtámadott Robert Fico szlovák miniszterelnök ellen. A balliberális oldalak kommentszekcióiban valóságos örömujjongás vette kezdetét a szörnyű merénylet után. Szlovákiából kollégánk, Bende Balázs jelentkezett.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!