2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Bayer show

Következik:

Ottó 22:35

Gazdaság

Ennyit vesztett a leállással az USA

A kormányzati leállás a megállapodás ellenére is visszavetheti az amerikai gazdaságot. Az amerikai tőzsdék ennek ellenére pozitívan reagáltak, Európában viszont a befektetők már korábban beárazták a döntést.

Huszonhárommilliárd dollár, vagyis több mint ötezer milliárd forint. Ennyibe került eddig az amerikai kormányzat és a közszolgáltatások leállása a Moody's elemzői szerint. „A közvetlen hatások természetesen az elveszett munkaórákból és a szabadságolásokból, valamint a termelés leállásából adódnak, de persze a közvetett hatásokról is egyre többet hallunk. Az emberek hatnak a magánszektor tevékenységére, a közlekedésre, üzleti aktivitásra, és ezeket a dolgokat elég nehéz a szokásos statisztikai adatokkal mérni, részben azért, mert az elmúlt napokban nem voltak ilyen adatok a leállás miatt” – mondta Mark Hopkins, a Moody's vezető közgazdásza.

A Standard & Poor's a washingtoni pénzügyi-politikai válság miatt 3-ról 2 százalékra csökkentette az amerikai gazdaság idei növekedési kilátásait.

Valamennyivel derűlátóbbak az elemzők a Wall Streeten. A szenátusi megállapodás és a költségvetési plafon megemelése eloszlatta a kételyeket a piacok és a gazdaság körül. „A harc most már arról szól, hogy mennyivel csökken a szövetségi hiány. Az, hogy 200 vagy 300, esetleg 500 milliárd dollárral csökken, most nem mérvadó. Lejtmenetben van. Lassú növekedés. Alacsony infláció. Alacsony kamatok. A részvényárak növekednek” – elemezte a helyzetet David Kotok, a Cumberland Advisors befektetési szakembere.


A papírok több mint 1 százalékkal emelkedtek, ezzel az S&P 500, majdnem rekordot döntött. Európában azonban más a helyzet. „Miután az a forgatókönyv valósult meg, ezért a várt vagy elvárt eufória is elmaradt, és a másik ok az az lehet, hogy a megoldásokat most inkább a szőnyeg alá söpörték az amerikaiak, nincs végleges megoldás sem a költségvetési kérdésekre, sem az adósságplafon-emelésre, úgyhogy ennek sem igazán tud örülni a piac jelenleg” – mondta Tóth Gergely, a Buda-Cash Brókerház Zrt. vezető elemzője.

Míg a három legnagyobb hitelminősítő közül kettő megerősítette az USA-ra vonatkozó legmagasabb besorolását, addig a kínai Dagong Global öt fokozattal leminősítette az amerikai gazdaságot, és további negatív besorolásokat helyezett kilátásba. Az USA legnagyobb hitelezője egyébként Kína.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Csörte - Politikai nézetkülönbségért halál jár?

Csörte - Politikai nézetkülönbségért halál jár?

Többször rálőttek a szlovák miniszterelnökre, a merénylet után több európai politikus is életveszélyes fenyegetést kapott. Hogy jutottunk el idáig? A közéletet érintő legfontosabb eseményekről ezúttal Gajdics Ottó, Boros Bánk Levente, Kukorelly Endre és Fodor Gábor vitázott.. Műsorvezető: M. Dobos Marianne.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A földön termő eper is elérhető + videó

A földön termő eper is elérhető + videó

Kisebbek a szemek, de zamatosak! A tavalyi átlagos év után a szokásosnál két héttel korábban, április végén indult a hazai szamóca-szezon. A termelőknek a korai érés nem feltétlenül kedvez, mert a hazai termés megjelenése idején még tart az importáruk dömpingje.
Csökkenő forgalomban esett a BUX a héten

Csökkenő forgalomban esett a BUX a héten

A részvénypiac forgalma a héten 49,84 milliárd forint volt az előző héten elért 59,47 milliárd forint után, a vezető részvények a Magyar Telekom kivételével gyengültek.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!