2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Elzárták a gázcsapokat az oroszok

2015. november 25., szerda 19:31, frissítve: szerda 20:38

A magyar gázellátást nem fenyegeti a legújabb orosz–ukrán gázvita – jelentette ki a Naftogaz ukrán energetikai vállalat. Oroszország elzárta az ukrán gázcsapokat, miután állítása szerint a teljes kifizetett gázmennyiséget leszállította, és azóta nem kapott pénzt az ukránoktól. Kijev szerint Moszkva hazudik, és valójában arról van szó, hogy Ukrajna nem kér többé az orosz gázból.

Elkezdődtek a helyreállítási munkálatok a Krímbe áramot szállító ukrajnai távvezeték-oszlopoknál, amelyeket múlt hétvégén ismeretlenek felrobbantottak. A szabotázs miatt az Ukrajnától elszakított félsziget sötétségbe borult, mintegy kétmillióan maradtak szolgáltatás nélkül. Sok településen még kedden sem volt áram.

Oroszország szerint a kijevi vezetés szándékosan hátráltatta a távvezetékek javítását, Moszkva ezért azzal fenyegetőzik, hogy leállítja a szénszállítást az ukrán erőműveknek. A gázszállítást pedig már meg is szüntette, miután a Gazprom szerint Ukrajna minden gázt megkapott, amelyért már fizetett, és a szállítás csak akkor indul újra, ha megint előre fizet. Kijev szerint Moszkva hazudik, és valójában az ukránok nem kérnek többet az orosz gázból.

„A kormány úgy döntött, arra utasítja a Naftogazt, hogy ne vásároljon több orosz gázt. Az oroszok összekeverték a dolgokat: nem arról van szó, hogy ők nem szállítanak nekünk gázt, hanem arról, hogy mi nem vesszük meg az ő gázukat. Főként az európai partnereinktől kapott árajánlatok miatt döntöttünk így, mivel azok jelentősen kedvezőbbek voltak, mint keleti szomszédunké” – közölte Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök.

Európa gázfogyasztásának mintegy 15 százalékát adja az Ukrajnán keresztül érkező orosz gáz, egyebek közt Magyarországra is ezen az útvonalon jut el az energiahordozó. Kijev közölte: ezt a gáztranzitot nem fenyegeti az orosz–ukrán gázvita, és Ukrajna továbbra is biztosítja a zavartalan szállítást az Európai Unióba.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!