2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Eltűnhet a magyar málna a piacokról

2017. július 7., péntek 21:26, frissítve: péntek 22:44

Míg huszonöt éve több mint 25 ezer tonna málna termett évente országosan, addig az idén legfeljebb 1000 tonnát szüretelnek. Mára ugyanis nagyon kevés termelő foglalkozik a bogyós gyümölccsel, amelynek minősége ugyan kiváló, de a kézimunka-igényes málna alig hozza vissza az árát.

Friss a málna az ózdi zöldségeseknél. Van, aki ládaszámra, más csak egy-egy tálkával kínálja. Két hete kezdődött a málnaszezon, Ózdon körülbelül kétezer forintért árulják kilóját. Bár nem olcsó, mégis folyamatosan viszik a vásárlók.

„Az az időtől függ, hogy meddig lesz még bogyós gyümölcs, vagy az erős napsütés, vagy a sok esőzés miatt nem kiszámítható, de most van, és keresik a vevők. Ám félő, hogy már nem sokáig találják meg az árusoknál a magyar málnát” – fogalmazott az egyik árus.

Hegedűs Ferencné több mint húsz éve foglalkozik bogyósgyümölcs-termesztéssel. A markazi asszonynak mostanra főleg szederbokrai vannak, de korábban rengeteg málnája is volt. Annak a nagy részét azonban eladta, mert nem győzte a metszéssel, kapálással, szedéssel járó rengeteg kézi munkát, és a mindennapos öntözés is drága volt.

„Egy lajtos kocsival hoztak ezelőtt tíz évvel ötezer forintért. Most még többe kerülne, lehet, hogy belekerülne vagy tizenötezer forintba. Arra meg nagyon sok málnát le kell szedni” – jegyezte meg az asszony.

A gazdák dolgát nehezíti, hogy a málna nagyon kényes gyümölcs. Nemcsak a tűző nap vagy a fagy, de még a szél is kárt tesz benne. Az érett szemeket kézzel szedik le, így szüretelése is jelentős pluszköltséggel jár, ami elviszi a bevétel nagy részét.

„A felvásárlási ár általában mindig alacsony. Nem éri meg termeszteni, mert munkaigényes. A szedésével sok idő elmegy, a locsolással meg mindennel” – tette hozzá Hegedűs Ferencné.

Hazánkban évről évre egyre kevesebben foglalkoznak bogyósgyümölcs-termesztéssel. Az elmúlt két és fél évtizedben megszűnt a málnaültetvények több mint 90 százaléka, a termelők már csak a helyi piacokon értékesítik, amit leszüreteltek. Szakértők szerint a szamóca és a szeder is erre a sorsra juthat, így még nehezebb lesz felvenni a versenyt az importgyümölcsökkel.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!