2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Gazdaság

Elon Musknak távoznia kell a Tesla igazgatótanácsának éléről

Elnöki posztjába került Elon Musknak egy Twitter-üzenet. Az amerikai tőzsdefelügyelet szerint becsapta a befektetőket, amikor azt írta, hogy 420 dolláros részvényárfolyamon privatizálja a céget. Kiderült, hogy Musk blöffölt és ehhez nincs meg a szükséges fedezet. Musk-nak és a Teslának 20-20 millió dollár büntetést kell fizetni, és Musknak távoznia kell a cég elnöki posztjáról.

  • Elon Musknak távoznia kell a Tesla igazgatótanácsának éléről

„Azon gondolkozom, hogy kivezetem a tőzsdéről a Teslát 420 dolláros részvényáron” – ez a Twitter-üzenetben az elnöki székébe került Elon Musknak és még 40 millió dolláros büntetést is ki kell fizetnie az amerikai tőzsdefelügyeletnek. Augusztus 7-én az üzenet hatására ugyanis kilőtt a cég árfolyama, később azonban kiderült, hogy Musk blöffölt és nincs meg a fedezet a privatizáláshoz. A részvényesek már akkor felháborodtak és polgári peres eljárást indítottak. A tőzsdefelügyelettel a hétvégén kiegyezett Musk: 3 évig nem lehet ő a cég elnöke, de a vezérigazgatói pozícióját megtarthatja.

„A piac felfelé korrigálta a cég részvényárfolyamát a bejelentés után, mi úgy látjuk, hogy Musk bejelentése hamis és félrevezető volt” – mondta Stephanie Avakian, az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet igazgatója.

A tőzsdefelügyelet szerint ráadásul Elon Musk azért jelölte meg a 420 dolláros részvényárat, hogy ez egy szimbolikus szám a marihuánafogyasztók számára.

„A Tesla vezére 20 százalékkal szerette volna feltornászni a részvényárfolyamot és azért jelölte meg a 420 dolláros árat, mert ez fontos a marihuánafogyasztóknak és azt gondolta, hogy jó hecc ezzel bevágódni” – mondta Steven Peikin, az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet egy másik igazgatója.

Musk mindig érdekes marketinghúzásokkal tudta a cégéről kialakított képet formálni, de az autógyártás kapacitásának bővítése évek óta nehezen megy a cégnek. A Model 3-ra leadott rendeléseket alig tudja teljesíteni a Tesla, ez pedig meglátszott a tőzsdei papírjainak árfolyam-ingadozásban.A hagyományos autógyárak mostanra előálltak a saját fejlesztéseikkel és a gyártókapacitást is simábban megy nekik mint a Teslának, ami eddig még nem tudott nyereséget sem termelni.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Gyulán kampányolt Lázár János

Gyulán kampányolt Lázár János

Fogunk még hozni gyárakat Gyulára - mondta az építési és közlekedési miniszter a Békés vármegyei fürdővárosban rendezett utcafórumon pénteken kora este.
Turistákat öltek Afganisztánban

Turistákat öltek Afganisztánban

Fegyveresek agyonlőttek három külföldi turistát és egy afgán állampolgárt az Afganisztán középső részén fekvő Bamiján tartományban pénteken - közölte a tálibok belügyminisztériuma.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!