2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:35

Elkélne a színesítés, Szijjártó is elismeri a függést

2016. július 29., péntek 17:18, frissítve: péntek 17:52

Újabb autógyárat épít Magyarországon a Mercedes – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter, valamint a Mercedes-Benz termelésért és beszerzésért felelős igazgatója. Szakértők ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy a gazdaság stabilitása érdekében színesíteni kéne a magyar gazdaság iparági portfólióját, az autógyártás ugyanis sérülékeny lehet.

Új Mercedes-gyár épül Kecskeméten 2020-ig. A 315 milliárdos beruházáshoz a magyar kormány 12,9 milliárd forinttal járul hozzá. Évente 150 ezer autó gördülhet le a futószalagról.

„Az elkövetkezendő néhány évben egymilliárd eurót fogunk befektetni itt, Magyarországon, ami a legnagyobb zöldmezős beruházás itt, Magyarországon. Ez az új, ultramodern egység lehetőséget ad számunkra, hogy növeljük a termelést Kecskeméten. És ami a legfontosabb, 2500 közvetlen munkahelyet hozunk létre, és természetesen ennél sokkal többet közvetve, a beszállítók által” – közölte Markus Schaefer, a Mercedes-Benz termelési és beszerzési igazgatója.

Jelenleg a magyar kivitel 3,2 százalékát teszi ki a Mercedes, az új egységgel az export akár 3 százalékkal is nőhet.

„Az Audi év elején bejelentett beruházásával együtt azt gondoljuk, hogy mintegy 2 százalékkal emelkedhet a GDP a járműgyártás-kapacitás hatására” – véli a Portfólió.hu vezető elemzője.

Jelenleg a magyar feldolgozóipari kibocsátás 31 százaléka érkezik az autóiparból, vagyis a hazai GDP döntően a járműgyártásra épül. Az elmúlt években több száz milliárd forintot fektetettek autóipari cégek Magyarországba. A szakértő szerint ugyanakkor színesíteni kéne a portfóliót.

„Egy homogénebb szerkezet, az nem szerencsés, ezen belül egy járműszerkezet különösen nem feltétlenül szerencsés, ha ennyire domináns egy gazdaságban. De azt is látjuk, az elmúlt évek tapasztalatai alapján, hogy ezen belül mi, magyarok elég jó gazdaságszerkezettel bírunk, és sokkal kevesebb problémát okozott nekünk ez a fajta függőség, mint amennyit egyébként gondolhattunk volna, hogy okozni fog” – tette hozzá Madár István vezető elemző.

Az autóipari függést a külgazdasági és külügyminiszter is elismerte. Szijjártó Péter ugyanakkor hangsúlyozta, a cél az, hogy a jövőben más iparágak is Magyarországon fektessenek be.

„Az autóipari vállalatok mögött a második legtöbb beruházás a tavalyi esztendőben már a szolgáltatóközpontok ágazatában érkezett Magyarországra. A harmadik legtöbb pedig az élelmiszeriparban, a negyedik pedig az elektronikában. Tehát a többi ágazat is nyilván veszi fel az ütemet. Tehát ahogy az autóipar bővül, úgy bővül maga a gazdaság és vele együtt a többi beruházás. Nagyjából ez a kép teljes egészében. De a kérdés természetesen jogos, ez egy fontos gazdaságstratégiai kérdés” – nyilatkozta a külgazdasági és külügyminiszter.

Az autóiparban dolgozók átlagosan 130 ezer forintot vihetnek haza.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!