2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Hírek

Következik:

Radar ráadás 17:10

Gazdaság

Élénkült az adásvétel, éledezik az ingatlanpiac

A válságot követő időszak egyik legkiemelkedőbb hónapját zárta az ingatlanpiac júliusban. A Duna House felmérése szerint 22 százalékkal több lakást adtak el, mint tavaly ilyenkor. A teljes idei forgalom 14 százalékos javulást mutat éves szinten.

Kovács Krisztina több mint 15 éve foglalkozik ingatlanok eladásával és bérbeadásával. Azt mondja, a válság alatt annyira pangott a piac, hogy az albérletek közvetítése mentette meg a vállalkozását a csődtől. 2008 óta először zárta plusszal a hónapot.

Az albérleteknél az augusztus az év legforgalmasabb hónapja. Az egyetemisták ilyenkor keresnek maguknak bérlakást. Idén az adásvétel is élénkült. Júliusban a válságot követő időszak egyik legkiemelkedőbb hónapját zárta az ingatlanpiac a Duna House elemzése szerint: 22 százalékkal több lakást adtak el, mint tavaly ilyenkor. A teljes idei forgalom 14 százalékkal javult az egy évvel korábbihoz képest. Év végéig 100 ezer lakás cserélhet gazdát a tavalyi 83 ezer ingatlaneladással szemben.

„Általában 20-25 százalék volt az elmúlt időszakban a befektetők jelenléte a piacon. Két hónappal ezelőtt ez fölment egészen 33 százalékig. Ez azért van, mert a jegybanki alapkamat csökkenésével a betéti hozamok most alacsonyak, ez jó azoknak, akik hitelt szeretnének fölvenni, de akik megtakarítani szeretnének, azok ilyenkor tradicionálisan szívesen vásárolnak lakást” – mondja Rutai Gábor, a Duna House Holding Kft. pr- és elemzési vezetője.

A panellakások árában nincs eltérés Nyugat- és Kelet-Magyarországon. A téglalakásoknál már nagyobb a szórás: keleten 146 ezer forint a négyzetméterár, nyugaton 189 ezer. A fővárosban a budai és a pesti oldalon is nőtt a kereslet.

„Terület szerint nem lehet megmondani, hogy hol élénkült meg. Mindenütt, az egész városban. A belvárostól kezdve a külső kerületekig mindenütt megélénkült a lakáspiac. Elsősorban a hiteleknek tudható be. Jó hiteleket lehet kapni, már 5-6 százalék körüli kamatért” – közölte Lizicska Zsolt, az Ingatlanpartner Kft. ügyvezetője.

Az új lakások száma ötödével nőtt az első félévben a KSH adatai szerint, de a válság előtti szinttől az ingatlanpiac még messze van.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!