2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Vezércikk 14:05

Eldőlt, kevesebb pénz jön majd Brüsszeltől

2016. szeptember 17., szombat 08:40, frissítve: vasárnap 16:31

Majdnem negyedével csökkentette az EU a felzárkóztatást célzó kohéziós alapok költségvetését. Ez azt jelenti, hogy 2017-ben Magyarországra is kevesebb pénz jön majd Brüsszeltől, mint idén. Az uniós pénzeket azért kellett átcsoportosítani, hogy az EU Észak-Afrikában és a Közel-Keleten is tudjon támogatni olyan beruházásokat, amikre a menekültválság kezelése érdekében van szükség.

Az ideihez képest hét százalékkal csökken jövőre az Európai Unió költségvetése, ugyanakkor a menekültválság terheinek kezelésére 25 százalékkal több pénzt költenek. Erről döntött az Európai Bizottság előterjesztése nyomán a tagállamokat tömörítő miniszteri tanács. Bár az Európai Parlament jóváhagyására is szükség van, lényeges változás nem várható. Az unió növeli azokat a kiadásait is, amelyekkel a világ szegényebb régióin kíván segíteni.

„Nyilvánvaló, hogy a vállalkozások bővítése, vagy azt eldönteni, hogy befektetünk egy országban, az különösen érzékeny dolognak számít, de meg kell kísérelni és ez az, amire az EU kész és képes. Először is dolgozni kell ezeknek az országoknak az üzleti környezetén, és ismét hangsúlyozni kell, hogy ezek a beruházások sérülékeny környezetben valósulnak meg, így ennek a külső beruházási tervnek a bemutatása során elmondtam, hogy körülbelül 44 milliárd eurót tervezünk befektetni Afrikában és a szomszédos régiókban, illetve ha a tagállamok is készek erre, akkor megduplázhatjuk, 88 milliárd euróra növelhetjük ezt az összeget” – jelentette be Federica Mogherini külügyi főképviselő.

A jövő évi legfontosabb kiadási célok között szerepel a munkahelyteremtés és a migrációs krízis. „Úgy állítottuk be a költségvetési számokat, hogy 6,3 milliárd euróval tudjuk majd növelni a prioritásokra szánt összeget. Ebből a keretből 2,4 milliárddal többet költünk a növekedésre és munkahelyteremtésre szánt beruházásokra, és 3,9 milliárd a migráció kezelését és a biztonság növelését segíti” – közölte Kristalina Georgieva, a költségvetésért felelős uniós biztos.

Ugyanakkor a fejlesztési források kiadásait 24 százalékkal csökkentik 2017-ben. Ez az a keret, amelyből például a magyarországi EU-s beruházások is megvalósulnak. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy ez a pénz elvész, a csökkentés oka, az előző hétéves költségvetési időszak beruházásai már kifutottak, az újak pedig még nem indultak el.

Brüsszelben ugyanakkor arra figyelmeztetik a tagállamok kormányait, hogy kezdjék meg minél hamarabb a 2014–2020-as időszak első évének, tehát a 2014-es évre járó költségvetési keretnek a lehívását, ezt ugyanis csak 2017 végéig lehet megtenni. Ha ezt elmulasztják a tagállami kormányok, akkor ez az összeg bent marad a közös kasszában és elesnek tőle a tagállamok, számolt be Arató László a Hír Televízió brüsszeli tudósítója.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!