2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 14:35

Egyre többen költöznek inkább az agglomerációba

2017. május 17., szerda 13:04

Továbbra is megfigyelhető a kiköltözési tendencia a fővárosból az agglomerációba, miközben az ingatlanárak folyamatosan emelkednek. Új építésű társasházi lakásokért akár 30-40 millió forintot is kérhetnek.

Egy frekventáltabb környéken lévő budapesti lakás árából az agglomerációban már kertes házát lehet venni – szakértők szerint egyre többen élnek a piac adta lehetőséggel. A GKI gazdaságkutató vezérigazgató-helyettese szerint évek óta egyre többen költöznek inkább Budapest környéki településekre.

„Egy ilyen kiköltözési tendencia eddig is megfigyelhető volt, hiszen az agglomerációban mindig is olcsóbbak voltak az árak, mint Budapesten, másrészt mód volt egy kertes ház megvásárlására olyan árért, amiért Budapesten egy sokkal rosszabb minőségű lakást lehetett venni. A mostani árak azokat nem érinti, akik nem akarják eladni a lakásukat, az új építkezések esetében pedig nyilván megfontolják, hogy a lényegesen drágább budapesti vállalkozásokat, építkezéseket veszik igénybe, vagy pedig vidéken” – fogalmazott Karsai Gábor.

Az Otthon Centrum elemzési vezetője szerint jelentősek az árkülönbségek a lakáspiacon. „Gyakorlatilag mindenképpen van egy 20-25 százalékos árelőny, azonban azt is meg kell állapítsam, hogy például egy peremkerületi új építésű társasházi lakásnál ugyanúgy 30-40 millió forint között szórnak az árak, mint hogyha egy kicsit kijjebb, egy agglomerációs településen, egy nagyon pici saját használatú kertrésszel  vásárol valaki egy ilyen családi házas vagy sorházas projektben” – emelte ki Soóki-Tóth Gábor.

Egy másik fővárosi ingatlaniroda tulajdonosa szerint a családi otthonteremtései kedvezmény (csok) is inkább az agglomerációban növelte az építkezések számát. „Hiszen azért hogyha megnézzük, hogy közel negyvenezren igényeltek csokot az elmúlt időszakban, és ennek nagy részét nem Budapesten, hanem Budapest peremkerületeiben vagy agglomerációjában vették igénybe,  akkor ugye rögtön látszik az, hogy hova vándoroltak ezek a folyósított támogatási összegek. Ebből a szempontból az agglomeráció nyertese volt az elmúlt két évnek” – mutatott rá Balla Ákos, a Balla Ingatlaniroda tulajdonosa.

A szakértők úgy kalkulálnak, hogy ebben az évben 15 ezer, míg jövőre 20 ezer lakás épülhet.

Fővárosi árakon kínálják a balatoni nyaralókat

A Magyar Nemzet közben arról ír, hogy már fővárosi árakon viszik a balatoni ingatlanokat. Balatonfüreden egy lakás négyzetméteréért 575 ezer forintot kérnek, Tihanyban 700 ezer forint az átlag, de Szántódon, Zamárdiban és Siófokon is 450-500 ezres négyzetméterárak vannak. Az Ingatlan.com portál elemzése szerint a nyaralók piacán az első negyedben a kínálat 5, a kereslet pedig 9 százalékkal emelkedett.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!