2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Vezércikk 05:00

Egyre több cég kínál lakhatást az álláskeresőknek

,

2016. szeptember 13., kedd 19:20, frissítve: szerda 21:18

Albérlettel bővül a kafetéria. A McDonald’s apartmanházakat bérel, hogy vidékről a fővárosba csábítsa a munkaerőt.

A gépiparban nem gond az elhelyezkedés a Manpower Group felmérése szerint. Sok szakember ment külföldre, ahol a magyar fizetés 3-4-szeresét is megkereshetik. A munkaerő-közvetítő cég több, mint 750 vállalkozást kérdezett meg. A válaszadók 15%-a azt mondta, hogy szeretné bővíteni a létszámot a következő hónapokban. 5%-uk elbocsátásokkal tervez, ¾-ük pedig nem tervez változást.

A munkaerőhiány a gyártásban, a vendéglátásban és a szállítmányozásban a legégetőbb. A felmérés szerint a mezőgazdaságból és az energiaszektorból hiányzik a legkevesebb ember.

A Csányi Sándor érdekeltségébe tartozó új mohácsi vágóhíd mégis szakember hiánnyal küzd. Az üzletember azt mondta, hogy csak megemelt fizetéssel találtak hentest és más húsipari dolgozót. Többletkiadásaik éves szinten elérik a 900 millió forintot. „Ami nehezíti, azt gondolom a helyzetet, az, hogy talán nem megfelelő ezen a területen a szakmunkásképzés, tehát itt többet kell egyébként nekünk is tenni, mint vállalat arra, hogy kiképezzünk embereket” – vélekedett az OTP elnök-vezérigazgatója.

A McDonald's bérlakást ígér egy évre annak, aki munkát vállal a lánc valamelyik fővárosi gyorséttermében. A dolgozóknak csak a rezsit kell állniuk. Az ingatlan.com-nál pedig  azt mondták, hogy az informatikai szakemberekre szabályosan vadásznak. „Ma már Magyarországon az, hogy átlagon felüli fizetést kap egy IT szakember, vagy hogy van csocsó asztal az nem tesz vonzóvá egy munkahelyet. Ami nálunk bevállt azt tudom mondani, igyekszünk minél nagyobb szabadságot adni a kollégáknak. Ez vonatkozik arra, hogy maguk beosztják a munkaidejüket, hogy beleszólhatnak abba, hogy milyen feladatokat végeznek, hogy milyen fejlődési perspektívát szeretnének maguknak a cégen belül” – így Szkotniczky Anita, HR-vezető.

A ManPower vezetője azt mondja, hogy a magyar bérek a bolgár bérek szintjén vannak.

- Mennyivel kéne a béreket megemelni?
- Ez egy jó gondolat, de 30% fölötti minimum, de van olyan terület az IT-n belül,, ahol az amerikai bérekkel kell versenyezni
- És az mennyivel több, mint az itteni?
- 2-3-szorosa az itteninek. Ezeket a lépéseket nem fogjuk megtenni egyik pillanatról a másikra én azért hiszek jobban abban, hogy olyan cégeket kell idehozni akik a kutatás-fejlesztést motiválják, és itthon tudjuk tartani a mérnökeinket.

(Dalányi László ügyvezető igazgató, Manpower Group)

A szakemberhiány főleg Nyugat-Magyarországot sújtja, ahonnan ingázva is megéri átjárni dolgozni Ausztriába.

Adókedvezmények

Állami támogatásokkal és adókedvezményekkel ösztönzi majd a kormány a munkaadókat, hogy munkásszállást építsenek - mondta a Hír TV-nek Varga Mihály. A nemzetgazdasági miniszter arra emlékeztetett, hogy miközben 230 ezer munkanélküli van az országban, a versenyszférában 50 ezer álláshely betöltetlen. A munkaadói járulékcsökkenésről a kormány azután dönt, hogy egyeztetett a gazdasági élet szereplőivel - fogalmazott a tárcavezető.

„Adókedvezménnyel segítjük azt, hogy a munkásszállókban elhelyezett munkavállalóknak támogatását olcsóbban tudja finanszírozni a munkaadó, és lehetővé tesszük azt is, hogy a munkavállaló is adókedvezményt tudjon igénybe venni, azért hogy ha egyébként munkásszálláson, albérletben helyezkedik el. Tovább fogunk lépni ennél, hiszen ez úgy ítéljük meg mi is, hogy a szükséges lépésekhez képest még nem elegendő, támogatni fogunk olyan beruházásokat, fejlesztéseket, amelyek a munkaadók oldaláról fognak létrehozni munkásszálló kapacitásokat, ezt támogatni fogjuk mindenképpen” – így nemzetgazdasági miniszter.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!