2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Vezércikk 03:00

Egyre kevesebben termelnek fokhagymát

2016. június 27., hétfő 19:55, frissítve: hétfő 20:24

Mind kevesebb makói fokhagyma kerülhet a polcokra, mert az elmúlt években egyre csökkent a termőterület nagysága Makó körül. A termelők között van, aki eddig 16 hektáron gazdálkodott, de idén már csak 6 hektáron takaríthat be, mert nem éri meg a hagyma termesztése. Ennek oka, hogy hiába kiváló minőségű a termés, a felvásárlási ára alacsony, és a vásárlók inkább az olcsó kínai fokhagymát veszik.

Kádár József 1,5 hektáron termel fokhagymát. Az idei termés minőségére és mennyiségére nem panaszkodik, reméli, hogy el is tudja majd adni. A kínai, francia, holland és spanyol hagymák azonban egyre jobban kiszorítják a makóit.

„Úgy gondolom, hogy nem fogják abbahagyni a hagymatermesztést, mivel nagy hagyománya van Makó környékén. Természetesen a technológiában fejlesztenünk szükséges; tudni kell, hogy sokkal előrébb vannak a nyugati országokban a hagymatermelők. Most már nekünk is kezd kialakulni a technológiánk. Úgy vélem, hogy tudunk jó minőségű hagymát termelni. Mennyiségben lehet, hogy nem tudják a makói hagymák azt, mint a nyugatiak, de minőségben sokkal jobbak” – fejtette ki Kádár József.

A fokhagyma termőterülete csökken, mert vannak, akik már inkább kukoricát vagy gabonát termelnek az emberigényes hagyma helyett.

Jancsik Jánosék 16 hektáron gazdálkodtak régebben, idén azonban már csak 6 hektáron termesztettek fokhagymát. A vállalkozó azt mondja, hogy sokan teljesen abbahagyták már a termesztést, vagy kisebb földeken gazdálkodnak csak.

„A húsz évvel ezelőtti állapothoz képest tizede nincs sem területben, sem termelőben, semmiben. A nagytermelőket meg lehet számolni; akik még hobbiból űzik az nem nagy kör, nagyon kevesen vannak” – jelentette ki.

Makó környékén közel ezer család él jelenleg fokhagymatermesztésből. A korábban méltán híres vöröshagymát már szinte alig termesztik, pedig régebben azt is nagy területen termelték, és sok száz családnak biztosított megélhetést.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!