2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Bayer show 13:00

Egyelőre a felvásárlók diktálnak

2016. június 7., kedd 20:26, frissítve: kedd 20:34

A kora tavaszi fagykárok miatt 30 százalékkal kevesebb meggy terem az idén, a felvásárlási árak pedig emelkedhetnek. A szakma ehhez egységes ármegállapodást szorgalmaz a termelők és a feldolgozók között.

Alma után ipari meggyből termel a legtöbbet Magyarország – évente 65 ezer tonnát. A tavaszi fagy az idei meggytermés 30 százalékát vitte el. Északkelet-Magyarországon és Pest megye déli részén a legnagyobb a terméskiesés. A kínálat csökkenése dráguláshoz vezet.



200-250 forintért adnák a termelők a nem étkezésre, hanem ipari felhasználásra szánt meggy kilóját a felvásárlóknak. Az átvételi árat szerződésben rögzítenék a kereskedőkkel.

„Amennyiben ez nem jön létre, nem elképzelhetetlen a 300 forintos vagy a magasabb ár sem, mert a kereslet-kínálat fog érvényesülni, és ebben az évben nagyon komolyak a mennyiségbeli problémák” – mondta Molnár Gábor, a meggyszövetség szóvivője.

A piacon egyelőre a felvásárlók diktálnak.

„Az történik, hogy érik a meggy, elviszi a felvásárló úgy, hogy nem tudjuk, milyen árat fogunk kapni. Ez egy áldatlan állapot, a mi véleményünk az, hogy más országok példáján okulva itt is ki lehetne dolgozni egy jobban működő rendszert” – fogalmazott Kasztovszky Zoltán, a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

A kormány képviselője azt ígérte, hogy a következő szezontól bevezetik a kötelező szerződést.

„Kötelező szerződéskötést írna elő a feldolgozó és a termelő között. Zömében jelenleg is vannak ilyen szerződések, amelyek egy évadra vonatkoznak, és amelyekben az ár szinte hetente változik. Ebben mi sem tudunk megkötést tenni, tehát árat mi sem tudunk meghatározni a piacgazdaságban, de hogy egy kiszámítható paraméterekkel tudjon dolgozni a termesztő és a feldolgozó, ebben törvényi szabályozást fogunk majd hatályba léptetni” – fejtette ki Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár.

A fagykár miatt az étkezési minőségű meggy is többe kerül. A termelők 300 forintért adnák kilogrammját a kereskedőknek, akik erre az árra ráteszik a saját költségeiket és a maguk hasznát is.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!