2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

CPAC Magyarország 2024 07:30

Egyedülálló járműipari tesztpálya épül Zalaegerszegen

2017. január 6., péntek 22:40, frissítve: szombat 11:47

Önvezető autók közlekedésére is alkalmassá teszik az M7-es autópályát – ígéri az új kormánybiztos, az oktatási államtitkári tisztséget is ellátó Palkovics László. Ő felel a zalaegerszegi tesztpályáért is, a majd 40 milliárdos beruházás 2020-ra készülhet el.

Világviszonylatban is egyedülállónak tartja a zalai megyeszékhelyre tervezett önjáró autók tesztelésére alkalmas pálya létrehozását az új kormánybiztos. Palkovics László azt ígéri, a Zalaegerszeget Budapesttel összekötő M7-es autópályát, illetve a jövőben ahhoz csatlakozó kétszer kétsávos gyorsforgalmi utat is alkalmassá teszik majd a vezető nélküli járművek közlekedésére.

„Ezt a próbapályát azért építettük Zalaegerszegre, mert ez több szempontból optimális helyszínnek tűnik. Persze egy vállalat szempontjából az lenne a jó, ha mellette lenne, de hát a vállalatok máshol helyezkednek el, ezért az volt a megállapodás a Budapest környéki vállalatokkal, hogyha a zalaegerszegi próbapálya itt épül, hiszen ennek van egy Ausztria–Németország irányába tartó nyitottsága is, akkor viszont tegyük alkalmassá az autópálya-szakaszt erre” – jelentette ki a járműipari tesztpálya megvalósításért felelős kormánybiztos.

A beruházáshoz jelenleg pályázati úton keresik a tervezőt. Az alapkövet nyáron tennék le. „2017 végére, 2018 elejére elkészülne az első ütem. A második ütemet úgy számoljuk, hogy 2020 végéig elkészül. Ez azt jelenti, hogy 2020 előtt már lehetne tesztelni a pályán” – mondat Vigh László miniszteri biztos, a térség országgyűlési képviselője.

A 250 hektáros terület feltárására és közművesítésére hárommilliárd forintot költ a város – uniós forrásból. „Elsősorban abban lesz feladatunk, hogy a kutatás-fejlesztési, innovációs együttműködésben, az egyetemi oktatásban és a szakiskolai oktatásban azokat a szinergiákat ki tudjuk használni, és azokat az önkormányzati támogatásokat biztosítsuk, melynek hatására maga a város közössége és az oktatási rendszere be tud kapcsolódni a tesztpályán zajló tevékenységbe” – ismertette Balaicz Zoltán polgármester.

A tervezett tesztpálya csaknem 400 magasan képzett mérnöknek adna majd munkát.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!