Egy szinten a magyar életszínvonallal a román

NT, 2017. június 19., hétfő 23:55
Utolérte a román életszínvonal a magyart – szólt az egymondatos konklúzió, amelyet egy statisztikai adatsorból nyertek ki közgazdászok. A valóság azonban, a romániai magyarok szerint mást mutat.

A Romániában élők szerint országuk még mindig évtizedekkel van lemaradva Magyarországtól. Ám egy friss kutatás épp ennek ellenkezőjét állítja. Az adatok szerint az egy főre jutó GDP-t nézve a románok utolérték a horvátokat, az egyéni fogyasztás adatai szerint pedig beérték a magyarokat. Az RMDSZ szenátora szerinte az elemzés eredményei nem érezhetőek Romániában, főleg míg a kormány nem tudja megakadályozni a munkaerő kivándorlását.

„Amíg a munkaerő-kivándorlás, amíg ez a folyamat nem fordul meg, és amíg a külföldön dolgozó fiatalok nem érzik úgy, hogy Romániában új jövőt építhetnek maguknak, és nem hozzák haza a megkeresett pénzüket, nem jönnek haza és nem kamatoztatják itthon a megszerzett tudást, addig nem beszélhetünk igazán életszínvonal-emelkedésről és nem mondhatjuk azt, hogy bármelyik, tőlünk nyugatabbra lévő országot utolértük volna” – mondta Tátrai Barna szenátor.

A Portfolio.hu vezető elemzője szerint a mutatók azonban mást mondanak. „Tavaly az Eurostat mérése szerint összeért a magyar és a román életszínvonal-mutató, és ezáltal több más országgal együtt az utóbbi években a magyar mutató visszaszorult a régióban, így az egykori dobogós helyezésünk most már sajnos a hátsó taktusban található” – mondta a Hír TV-nek Madár István vezető elemző.

Az adatok szerint már csak a horvát és bolgár háztartások szegényebbeknek a magyaroknál a régióban.

hirdetés
Legfrissebb
Legolvasottabb
hirdetés