2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

A gazdaság profitálhat belőle, a lakosság nem

2016. január 25., hétfő 20:36, frissítve: kedd 08:13

Elemzők szerint nem csökken a lakosság rezsiköltsége az alacsony olajárak miatt, de a magyar gazdaság profitálhat belőle, ugyanis éves szinten Magyarország több mint öt és fél millió tonna kőolajat importál. A napokban 30 dollár alá esett a kőolaj ára, amivel tízéves mélypontra süllyedt. A kitermelő országok veszteséggel számolnak, Oroszországban az árzuhanás alaposan meggyengítette a rubelt, egyes nemzetközi olajvállalatok pedig létszámcsökkentést helyeztek kilátásba.

Több mint tizenkét éves mélypontra, 30 dollár alá esett az Európában irányadó északi-tengeri Brent típusú nyersolaj hordónkénti ára. „Több mint tizenöt éve nem tapasztaltunk ilyen alacsony olajárakat. Az állami költségvetések 70 dolláros hordónkénti olajárral számolnak. Ma azonban azt látjuk, hogy az olaj ára 30 dollár alatt van, de a nemzetközi pénzügyi intézetek várakozásai és előrejelzései szerint még további 10 dolláros csökkenés sem kizárt, ami azt jelenti, hogy sötétek a kilátások a közeljövőre való tekintettel” – mondja Nour Al Zoubi dubaji elemző.

Az olajárcsökkenés hatására a legnagyobb olajvállalatok is költségracionalizálásra törekszenek. A British Patrol olajvállalat csaknem négyezer dolgozójának mond fel a következő két évben. A legtöbb elbocsátásra 2016-ban kerül sor. Az olajár esése mögött a csökkenő világpiaci kereslet és az ezzel a folyamattal szembemenő növekvő kínálat áll. „Jelenleg az olajnak kevés barátja van, és nehéz átlátni, hogy mikor fog erősen helyreállni a közeljövőben” – véli Hargreaves Lansdowne tőkepiaci elemző.

Az olaj árának liftezése gyakorlatilag a világ összes gazdaságára hatással van. A világ egyik legnagyobb olajkitermelő országában, Oroszországban az árzuhanás alaposan meggyengítette a rubelt. „Valóban, hogyha az olaj tovább esik, akkor bekövetkezhet, hogy 80 rubelt is elkérnek a dollárért, ugyanakkor, ha az olaj ára a 25 és 30 dolláros sávban marad, akkor stabilizálódhat a rubel árfolyama, talán valahol a jelenlegi szint közelében, rövid távon azonban lehet gyengébb is, éves átlagban azonban a jelenleginél magasabb értekre számítunk” – közölte Dmitrij Polevoj, az ING Bank vezető elemzője.

Az orosz költségvetés bevételének csaknem a fele az energiahordozók eladásából származik. Az orosz pénzügyminiszter szerint az alacsony olajár miatt a bevétel 3 ezer milliárd rubellel, vagyis majdnem 40 milliárd dollárral marad el a tervezettől. Magyarország évente öt és fél millió tonna kőolajat importál, ezért a Magyar Ásványolaj Szövetség szerint profitálhat az alacsony olajárakból. „Ennek mindenképpen jó hatással kell lennie a magyar gazdaságra, több szempontból. Remélhetőleg növekedni fog a fogyasztás, így ennek csak nyertese lehet az olajipar, de én azt gondolom, hogy ha kevesebbet kell az üzemanyagokra fordítani a családi költségvetésből, akkor több jut másra, tehát mindenképpen serkentőleg hat a gazdaságra” – nyilatkozta Grád Ottó főtitkár.

A gazdaság nyerhet az árcsökkenésen, a lakosok viszont szinte meg sem érzik a változást a GKI Gazdaságkutató Zrt. energiaügyi elemzője szerint. „Ahol a lakosság megérezhetné az üzemanyagárak csökkentésének hatását, ott az árak pillanatnyilag nem mozdulnak, én gondolok itt a szállításra például. A BKV-árakra vagy akár a vonatárakra is gondolhatnék” – jegyezte meg Barta Judit. Az elemző szerint akár 20 százalékkal is olcsóbbak lehetnének az utazási költségek, az olajár csökkenésével létrejövő megtakarítást viszont a cégek általában az egyes veszteségeik pótlására használják.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!