2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Vezércikk 05:00

Drágulhat a kenyér, hiányzik 2-3 ezer dolgozó az ágazatból

2016. augusztus 21., vasárnap 15:59, frissítve: hétfő 15:30

Ősz végétől drágulhat a kenyér a Magyar Pékszövetség szerint. Munkaerőhiánnyal küzdenek a sütödék is, legalább két-háromezer dolgozó hiányzik az ágazatból.

Átlagon felüli az idei gabonatermés, de a világpiacon nagy a kínálat, az átvételi árak ezért alacsonyak, és az előrejelzések szerint azok is maradnak. A közgazdasági logika szerint a kenyér árának is csökkennie kellene, ősz végétől mégis 10-20 forintos drágulás várható a munkaerőhiány miatt.

A keresetek alacsonyak, a munkakörülmények általában kedvezőtlenek – mondja egy budapesti pékség vezetője. A külföldre vándorlás fizetésemeléssel lassítható lenne, de a többletet a sütödék nem tudják kigazdálkodni. „Ahhoz, hogy ne távozzanak a pékjeink külföldre, Magyarországon kell tartani őket, aminek az egyik motivációja a pénz” – mutatott rá Szabadfi Szabolcs, a Bazsalikom pékség tulajdonosa.

A Magyar Pékszövetség számítása szerint legalább 3 ezer dolgozóra lenne szükség a 23 ezer embert foglalkoztató iparágban. „Ez nem sírás-rívás a szakma részéről, ez megalapozott gondolat: kimondtuk azt, hogy a szakma nehéz helyzetben van, nagyon kicsi a jövedelmezősége, régóta nem voltak az árak a költségekhez rendezve. Keressük a lehetőségét annak, hogy hogyan lehetne ezt a költséget rendezni” – mondta Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke.

Az érdekképviselet régóta szorgalmaz áfacsökkentést; a pékáruk forgalmi adója 18 százalék, a pékszövetség 5 százalékra szállítaná le az adókulcsot.

„A kormány többször foglalkozott az áfacsökkentési elképzelésekkel, ezeket a Földművelésügyi Minisztérium részéről mi is támogatjuk. Az is hozzátartozik a dologhoz, hogy nőttek az energia- és a munkabérköltségek is, és az alapanyag, a liszt 20-40 százalék körüli arányt jelent a kenyér árából, tehát fontos, de nem kizárólagos eleme. Ha körbenézünk a szomszéd országokban, jól látható, hogy az azonos kenyértípusok lényegesen drágábbak, mint Magyarországon” – jelentette ki Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter.

Az adócsökkentésből a pékáru egyelőre kimarad, januártól a friss tej, a tojás és a baromfihús áfája mérséklődik 5 százalékra.

A pékszövetség nem járt sikerrel a bérköltségek csökkentésére vonatkozó javaslatával sem. „Nincs szó ilyenről, tavasszal elfogadta a parlament a 2017-es adótörvényeket is, ennek alapján kell a kormánynak 2017-ben az adójogszabályokat betartatnia” – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

A pékek nettó átlagfizetése alig haladja meg a havi 100 ezer forintot.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!