2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Disznóikkal tüntettek a gazdák a Bayer központjánál

2016. október 11., kedd 19:06, frissítve: kedd 21:21

Tüntetésen tiltakoztak a német gazdák a génmódosított termékek piacán két vezető vállalat egyesülése ellen. Termőföldjüket féltik amiatt, hogy a Bayer megvásárolja a Monsanto amerikai mezőgazdasági céget. Az üzletet egy hónapja jelentette be a két vállalat.

Disznóikkal vonultak német gazdák a Bayer leverkuseni központja elé. Egy hónapja jelentették be, hogy hosszas alkudozás után a német vegyipari óriás megszerezte a Monsantót. Az amerikai mezőgazdasági cég élen jár a géntechnológiában.

„El a kezekkel a szánóföldünktől”, „A Bayer világszerte kinyírja a gazdaságokat”, „Bayer+Monsanto= Disznóság” – Ilyen transzparensekkel tiltakoztak a német farmerek.

„A Bayer és a Monsanto egyesülése hadüzenet a gazdák és a fogyasztók ellen. Ha a vetőmagok és a növényvédő szerek piacán koncentráció van, akkor az egész fogyasztói szektorban az lesz. A nagy mezőgazdasági vállalatok az egész élelmiszer-termelést az ellenőrzésük alá akarják vonni. Mi megvédjük magunkat ez ellen. Az élelmiszer-termelésnek nem szabad néhány multinacionális cég kezébe kerülnie” – mondta Georg Janssen, a Német Termelők Munkacsoportjának igazgatója.

A Bayer visszautasítja, hogy egyeduralomra tör a piacon. A cég szerint a génmanipulált termékektől nem kell tartani. „Azon a véleményen vagyunk, hogy nincs ok a génkezelt vetőmagok betiltására. Egyrészt sok gazda vásárolja ezeket a magokat, és évek óta sikerrel használják a sokfajta előnyös tulajdonsága miatt. Másrészt nincs tudományos bizonyíték az ilyen magok biztonságával kapcsolatban, és hogy kockázatos lenne a zöld génmódosítás. Ez a technológia biztonságos” – reagált Utz Klages, a cég szóvivője.

A Bayer azt ígéri, hogy nem árulja Európában a Monsantónak azokat a vetőmagjait, amelyek a génmódosításnak köszönhetően tűrik jól az aszályt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!