2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Dinnyehelyzet: közepes mennyiség, kiváló minőség

2016. július 22., péntek 12:56, frissítve: péntek 15:31

Kiváló minőségű, de közepes mennyiségű dinnyetermésre számítanak a medgyesegyházi termelők. A mézédes dinnyék nemsokára már a hazai polcokon is megjelennek. Idén 6 ezer hektáron csaknem 250 ezer tonna gyümölcsöt takaríthatnak be a gazdálkodók, aminek egyharmadát külföldön értékesíthetik.

„Közepes termés lesz, de egyébként a minőséggel nincsen gond” – Engelhart József medgyesegyházi termelő szerint a kereslet miatt megéri dinnyét termelni, még akkor is, ha magas az önköltségi ár.

– Ugye a csepegtetőtől a fóliáig, a dinnye meg, a palántanevelés, minden. Szóval rengeteg munka van vele, nagyon sok.
– És megéri-e?
– Hát, ha nem kap jeget, mit tudom én, akkor tud hozni pénzt, de tud vinni is.

Szegeden a piacon főleg a csíkos héjú, nagy magú dinnyét keresik, emellett a sárgadinnye fogy a legjobban.

„A medgyesegyházi dinnyét azért választom, mert én Békéscsabán éltem harminc évig, és én nagyon tiszteltem és becsültem, mert nemcsak dinnyét termeltek jól, hanem paradicsomot és minden olyan terméket, ami a konzervgyárnak kellett, és ezért mindig nagyon tiszteltem a medgyesegyháziakat. Ide járok, és a hölgynek van mindig a legjobb dinnyéje, és tőle szoktam vinni” – mondta Kardos Ernőné.

A termelők igazodtak a vásárlók igényeihez, többfajta dinnyét is termesztenek. Évekkel ezelőtt csökkent a fekete hajú dinnye termelése, mert a vékony héja miatt nehezen volt szállítható, ekkor tértek át a csíkos dinnyére. Az új fajták ültetése után viszont ismét megjelent a piacon a hagyományos fekete héjú is, már erősebb héjjal.

„Magyarország mindig arról volt híres, hogy a nagy testű dinnye kell nekik, utána kiderült, hogy a „multiláncokba” a mérleg csak 10 kilóig mér, és ezért 10 kiló alatti dinnyéket vettek. Lengyelországban a 6-7 kilós dinnyéket szeretik. Valahol a sárga jobban felfutott, tehát a sárgadinnye, mint a görögdinnye. Tulajdonképpen ez teljesen változó, mindig igazodni kell a termelőnek ehhez az igényhez” – közölte Oravecz Tamás, a Dinnyetermelők Országos Szövetségének elnöke.

Az elmúlt 5 évben 1500 hektárral nagyobb területen termelnek dinnyét, ami annak köszönhető, hogy termelők sikeresen megállapodtak az áruházláncokkal. A magyar dinnye népszerűsítésére indított promóciós kampányok után pedig nőtt a fogyasztás is.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!