2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Komment

Következik:

Napindító 07:30

Gazdaság

Czomba: A rendszerváltás óta nem dolgoztak ennyien

Másfél százalékkal nőtt a foglalkoztatottak száma a harmadik negyedévben az egy évvel korábbi adatokhoz képest. A Központi Statisztikai Hivatal közleménye szerint a vizsgált időszakban 3,9 millióan dolgoztak. Ezzel együtt a munkanélküliek száma 29 ezerrel csökkent, így a munkanélküliségi ráta 9,8 százalékra mérséklődött.

„Ez nagyon-nagyon biztató szám.” – értékelte a foglalkoztatási államtitkár a Központi Statisztikai Hivatal szerdai közleményét, miszerint az idei harmadik negyedévben 29 ezerrel csökkent a munkanélküliek száma, 57 ezerrel pedig nőtt a foglalkoztatottaké az egy évvel korábbi adatokhoz képest. Így a vizsgált időszakban több mint 3,9 millióan dolgoztak Magyarországon. „1992 óta – kvázi a rendszerváltozás óta – soha ilyen közel még nem voltunk a 4 milliós foglalkoztatotti létszámhoz, és ez nagyon fontos mérföldkő” – mondta Czomba Sándor. Hozzátette: a kormány továbbra is azon dolgozik, hogy a foglalkoztatottak száma elérje a 4 milliót. „Sok már bejelentett program megy tovább, illetve új programjaink is lesznek a következő időszakban. Különösen a fiatalok tekintetében szeretnénk a mostanihoz képest látványos eredményeket elérni foglalkoztatásban. Persze ahhoz, hogy ezek teljesüljenek, az első és legfontosabb dolog, hogy a gazdaság húzzon.”

Az MSZP szerint azonban a kabinet nem teljesítette ígéreteit, és csak a közfoglalkoztatásnak köszönhetően jönnek létre új munkahelyek. „A munkanélküliek számba vétele tekintetében próbálnak dicshimnuszt zengeni, azt mondani, hogy 10 százalék alatti a munkanélküliségi ráta. Tényleg 10 százalék alatti, ám hogyan és miképpen? Úgy, hogy európai mínuszos, negatív csúcsot döntöttek az ellátást érintését tekintve, hiszen 9 hónapról 3 hónapra csökkentették az ellátás időtartamát, miközben a járulékokat ugyanúgy beszedik, mint azelőtt” – mondta Gúr Nándor, a szocialista párt alelnöke.


A szocialisták szembesítése hiteltelen, hamis állításaikat tények cáfolják – reagált az MSZP vádjaira a Fidesz szóvivője. „A szocialisták kormányzása alatt megduplázódott a munkanélküliek száma Magyarországon. Ezzel szemben ma csökkenő pályán van a munkanélküliség Magyarországon. 235 ezer fővel többen dolgoznak ma, mint 2010-ben a kormányváltáskor. A szocialisták kormányzása alatt a munkavállalóknak magas, 32-40 százalékos adót kellett befizetniük, ezzel szemben ma ennek a fele a jövedelemadó” – mondta Selmeczi Gabriella.

Selmeczi Gabriella hozzátette: az új kormányzati gazdaságpolitika „egymás után hozza meg az eredményeket”, így reális az a célkitűzés, hogy a foglalkoztatottak száma jövőre elérje a négymilliót.

„Hosszú évek után először, idén nyáron süllyedt 10 százalék alá a munkanélküliségi ráta Magyarországon. Átléptük az 500 ezres lélektani határt, ami mára már inkább a 400 ezerhez közelít, körülbelül 434 ezer, a munkanélküliségi ráta pedig 9,8 százalékos. Magyarország jó úton jár” – tájékoztatott a szóvivő asszony.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Bayer Zsolt: Szemben az erőszakkal

Bayer Zsolt: Szemben az erőszakkal

Jöjjön mindenki június elsején, mert ha valamikor, hát most nem pusztán a kormány mellett kell kiállnunk, hanem az életünk mellett – írja Bayer Zsolt a Magyar Nemzeten megjelent véleménycikkében, amelyet változtatások nélkül közlünk.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!