2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

CPAC Magyarország 2024 12:55

Csökkent az ipari termelés

2016. december 7., szerda 10:26, frissítve: szerda 11:46

Több mint két százalékkal csökkent az ipari termelés, nőhet a mikro- és a kisvállalkozások adminisztrációs terhe, egyre többen vásárolnának elektromos autót.

Ipari termelés
Több mint két százalékkal csökkent az ipari termelés októberben az előző év azonos időszakához képest. Az idén eddig négy hónapban javult a mutató. Szinte az összes ágazatban visszaesett a termelés, az ipari export és a belföldi értékesítés is csökkent. Az elemzők korábban jobb adatokra számítottak.

Vállalkozások adminisztrációja
Jelentősen nőhet a mikro- és a kisvállalkozások adminisztrációs terhe, miután július 1-jétől egymillióról százezer forintra csökken az áfaadat-szolgáltatás összeghatára. A Minősített Könyvelők Egyesülete szerint az alacsony összeghatár miatt alig lesz olyan beszerzés, amelyet ne kellene jelenteni a NAV-nak. Az egyesület ezért azt javasolja, hogy a jogalkotó módosítsa az erről szóló jogszabályt, és 500 ezer forintnál húzza meg a határt.

„Eddig az egymillió forint áfatartalom fölötti számlákról kellett tételes adatszolgáltatást adni az adóhatóságnak, ez jellemzően a nagyobb vállalkozásokra, a nagyobb szolgáltatásokra, értékesítésekre volt igaz. Most százezer forintra csökken a határ, ami lényegesen kevesebb, s azt jelenti, hogy napi szintű, életszintű dolgok vonatkozásában is kötelező az adatszolgáltalás. Pillanatnyilag a számlázóprogramok még nem alkalmasak erre” – véli Nagy-Horváth Katalin, a Minősített Könyvelők Egyesületének alelnöke.

Online kassza
Fölösleges az online pénztárgépeket kiterjeszteni januártól a taxisok, a plasztikai sebészek, a fitnesztermek és a patyolatok körére. A Magyar Adótanácsadók és Könyvelők Szövetségének elnöke azt mondta, mivel a vállalkozók a havonta 50 ezer forintos katát fizetik, bevételük nem lépi majd át a 12 milliós összeghatárt, így a drága szerkezet nem termel majd pluszadóbevételt. A szervezet szerint csak az autószervizek és a diszkók esetében indokolt az online kasszák alkalmazása. Az érintetteknek nem muszáj a tételes adót választaniuk, dönthetnek úgy is, hogy minden bevételükről számlát állítanak ki – így érvel a nemzetgazdasági tárca.

Elektromos autók
Az állami támogatások miatt egyre többen vásárolnának elektromos autót – írja a Világgazdaság. A lapnak a Gépjármű-márkakereskedők Országos Szövetségének elnöke azt mondta, a korábbi bizonytalanságok és az akár két hónapos adminisztrációs eljárás miatt az idén már nem sok autót helyezhetnek üzembe, ugyanakkor a jövő év elejére fordulat várható. Az állam maximum másfél millió forintot ad azoknak, akik elektromos autót vásárolnak. A támogatást magánszemélyek, cégek és önkormányzatok is igénybe vehetik.

Nélkülözők
Tízből hárman nélkülöznek Magyarországon – írja a Világgazdaság a Központi Statisztikai Hivatal adataira hivatkozva. A többgyermekesek és az egyszülős háztartások az igazán veszélyeztetettek. Ezek azok, amelyeknek gondot jelenthet például a hiteltörlesztés vagy a lakásfenntartás, nincs autójuk, nincs pénzük fűtésre, illetve kétnaponta hús sem kerül az asztalra. A háztartások jövedelme régiónként nagyon eltérő. Tavaly a legjobb helyzetben továbbra is Közép-Magyarország volt.

Forint
Az átlagosnál nagyobb kilengések jellemezték a forintot, miközben az euró ismét gyengült. A nemzetközi pénzpiacon kedd délután egy euró 313, egy amerikai dollár 291, egy svájci frank pedig 289 forintba került.

BUX
Mínuszban zárt a BUX. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe 8 század százalékos csökkenéssel 30 076 ponton zárt kedden. A vezető részvények vegyesen teljesítettek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!